Świąteczny klimat i moc atrakcji
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego, jak co roku organizuje jarmark świąteczny, w którego trakcie na mieszkańców i przyjezdnych gości czekała będzie nie jedna niespodzianka. W programie uroczystości przewidziane zostały m.in.:
- możliwość zakupu ręcznie zdobionych bombek i innych ozdób choinkowych czy świątecznych, o których wykonanie zadbali twórcy ludowi,
- możliwość zakupu świeżych wyrobów mięsnych,
- koncert kolęd w wykonaniu "Na Trzy Głosy",
- występ Chóru Chłopięcego i Męskiego Filharmonii Poznańskiej Poznańskie Słowiki,
- przedstawienie bożonarodzeniowe w wykonaniu "Dobrego Teatru" pt. "Jak Mrozik i Śnieżynka przygotowali wyjątkowe prezenty",
- warsztaty, podczas których uczestnicy wykonają własnoręcznie stroik świąteczny (wykonaną ozdobę będzie można zabrać ze sobą),
- pieczenie pierników w pracowni kulinarnej,
- szopka bożonarodzeniowa z figurami naturalnej wielkości i żywymi zwierzętami.
O co chodzi w konkursie "Na wigilijnym stole"?
Konkurs "Na wigilijnym stole" jest okazją do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych. Tematyką przedsięwzięcia są oczywiście potrawy świąteczne - zarówno wytrawne, jak i słodycze. Każdy uczestnik może przygotować maksymalnie 3 potrawy wigilijne i tyle samo wypieków.
Kto może wziąć udział w konkursie?
Konkurs "Na wigilijnym stole" jest dedykowany do następujących grup i osób:
- kół gospodyń wiejskich,
- gospodarstw agroturystycznych,
- szkół gastronomicznych i restauracji z całej wielkopolski,
- obywateli Ukrainy przebywających czasowo regionie.
Co zrobić, by wziąć udział w konkursie?
Droga wysłania zgłoszenia do konkursu odbywa się za pośrednictwem poczty e-mail. Zgłoszenia dostępne na stronach www.instytutskrzynki.pl lub www.smakipowiatupoznanskiego.pl, należy wysłać pod adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 15 grudnia 2022 r.
Rozstrzygnięcie konkursu i nagrody
Rozstrzygnięcie konkursu "Na wigilijnym stole" odbędzie się 18 grudnia 2022 r. w godz. 10.00-12.00 w Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Jury konkursu będzie składało się z kapituły ekspertów kulinarnych i kapituły dziecięcej, będącej przedstawicielami najmłodszych mieszkańców powiatu poznańskiego. Dla laureatów konkursu zostały przygotowane nagrody w postaci:
- złotych, srebrnych i brązowych pierników, które przyznają najmłodsi smakosze,
- nagrody finansowe Grand Prix w wysokości 500 zł dla każdego laureata zajmującego miejsce w pierwszej trójce,
- tytuły/certyfikaty za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022", dla wyróżnionych dań,
- wejściówki dla na wydarzenie organizowane przez Muzeum Narodowe w Szreniawie,
- upominki od Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: muzeum-szreniawa.pl
foto. envatoelements.pl