StoryEditorCIEKAwostka

Eksplozja karczocha przy krojeniu. Wszystko przez nawóz

25.04.2024., 15:30h
W miasteczku Varese, położonym w regionie Lombardia we Włoszech, doszło do niezwykłego zdarzenia, które wzbudziło zainteresowanie mediów lokalnych i społeczności internetowej.

Włochy. Karczoch eksplodował

Karczoch, który był krojony przez mieszkankę Varese, niespodziewanie eksplodował w jej rękach, wywołując szok i zdumienie.

Zgodnie z relacją kobiety pracującej w służbie zdrowia, incydent miał miejsce podczas codziennych czynności kuchennych. Kiedy próbowała oczyścić karczoch, aby dostać się do jego jaśniejszej, górnej części, po przecięciu go po raz drugi, nagle pojawiła się iskra, a następnie doszło do wybuchu, który był na tyle gwałtowny, że pozostawił ślad sadzy na nożu.

Szczęśliwie, przestraszonej kobiecie nic się nie stało

Zdarzenie zakończyło się bez żadnych poważnych obrażeń czy strat materialnych. Jednakże, doświadczenie to pozostawiło w niej niepokój i zdumienie, szczególnie ze względu na zapach, który przypominał ten, który pojawia się po odpaleniu petardy.

Naukowe wytłumaczenie tego niecodziennego zdarzenia zostało podane przez ekspertów

Okazuje się, że karczoch mógł eksplodować z powodu obecności azotanu amonu, który jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów, a także składnikiem wielu rodzajów materiałów wybuchowych. Choć podobne przypadki zdarzają się rzadko, są one zauważane i dokumentowane.

oprac. M. Czubak

fot.

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. maj 2024 07:01