Włochy. Karczoch eksplodował
Karczoch, który był krojony przez mieszkankę Varese, niespodziewanie eksplodował w jej rękach, wywołując szok i zdumienie.
Zgodnie z relacją kobiety pracującej w służbie zdrowia, incydent miał miejsce podczas codziennych czynności kuchennych. Kiedy próbowała oczyścić karczoch, aby dostać się do jego jaśniejszej, górnej części, po przecięciu go po raz drugi, nagle pojawiła się iskra, a następnie doszło do wybuchu, który był na tyle gwałtowny, że pozostawił ślad sadzy na nożu.
Szczęśliwie, przestraszonej kobiecie nic się nie stało
Zdarzenie zakończyło się bez żadnych poważnych obrażeń czy strat materialnych. Jednakże, doświadczenie to pozostawiło w niej niepokój i zdumienie, szczególnie ze względu na zapach, który przypominał ten, który pojawia się po odpaleniu petardy.
Naukowe wytłumaczenie tego niecodziennego zdarzenia zostało podane przez ekspertów
Okazuje się, że karczoch mógł eksplodować z powodu obecności azotanu amonu, który jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów, a także składnikiem wielu rodzajów materiałów wybuchowych. Choć podobne przypadki zdarzają się rzadko, są one zauważane i dokumentowane.
oprac. M. Czubak
fot.