Smaki Regionów to święto żywności regionalnej, czas, kiedy w jednym miejscu można spróbować przysmaków z każdej części Polski. W dniach 24-26 września 2022 roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich można odwiedzić stoiska producentów najsmaczniejszych potraw i produktów lokalnych. W uroczystym otwarciu targów „Smaki Regionów” wziął udział sekretarz stanu Ryszard Bartosik, który przy okazji odwiedził wystawców i uczestniczył w rozstrzygnięciu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wręczył także certyfikaty „Jakość Tradycja”.
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – nagrody i certyfikaty
Na targach miało miejsce rozstrzygnięcie konkursów, m.in. XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, a jednym z patronów – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To świetny pretekst, aby wyróżnić producentów polskich regionalnych produktów, dzięki którym żywność rodzima jest doceniana i wybierana nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Wiceminister Bartosik wręczył producentom certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej. Powędrowały one do producentów m.in. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, przetworów mlecznych i wyrobów mięsnych.
Zostały także wręczone:
- Perły Kulinarne – za najlepsze dania (dla Kół Gospodyń i Wiejskich) oraz za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne (dla producentów regionalnej żywności) z poszczególnych województw;
- Klucze do Polskiej Spiżarni – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
Specjałów nagrodzonych Perłami Kulinarnymi – wyrobów producentów i dań Kół Gospodyń Wiejskich (np. wędlin, pieczywa, najróżniejszych serów, zup, dań obiadowych, produktów rybnych, ogórków kiszonych, przetworów owocowych i warzywnych, przekąsek, miodów, słodyczy, ciast i lodów) – można było spróbować podczas degustacji.
Celem konkursu jest:
- promocja produktów i dań regionalnych,
- zachęcanie rolników i właścicieli firm do korzystania z polskiego dziedzictwa kulinarnego
- przygotowanie się do uczestniczenia w unijnych systemach jakości.
Sekretarz stanu próbował lokalnych specjałów i rozmawiał z wystawcami. Wyraził podziw i szacunek w stosunku do polskich rolników i producentów żywności:
– Dzisiejsze wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca naszych rolników i przetwórców – podkreślił w swoim przemówieniu wiceminister Bartosik. Targi „Smaki Regionów” mają znaczny udział w promowaniu polskiej żywności, stwarzają także możliwość zebrania w jednym miejscu liderów tego rynku. Tak naprawdę rodzima żywność to również nasze dziedzictwo kulturowe.
Nagrody dla produktów i cechów rzemieślniczych
Lista medalistów targów Smaki Regionów 2022:
- Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś - MŁOPOLSKA - bryndza podhalańska
- BM Ogrody Bożena Pochodyła - DOLNOŚLĄSKIE - BioJabłkoAgro
- Capuccino Cafe - POMORSKIE - Praliny
- Decowa Manufaktura - LUBUSKIE - dojrzewająca karkówka z Mangalicy w marynacie z wody z kiszonych ogórków i miodu
- FLIS-POL Zakład Wędliniarski - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Wędzonka Miłomłyńska
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Beskidzkie Jerzy Żwirski - MAŁOPOLSKIE - Miód spadziowy z Beskidu wyspowego
- Gospodarstwo Rybackie „Markowe” - OPOLSKIE - PAPRYKARZ
- Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy - KUJAWSKO-POMORSKIE - Powidła agrestowe
- Masarnia Władysławowo Sp. j. Roman Zawistowski, Andrzej Zawistowski, Barbara Zawistowska - KUJAWSKO-POMORSKIE - Salceson z wiejskiej wędzarni
- Mrozikowe przysmaki – DOLNOŚLĄSKIE - Oksymel
- Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. – MAZOWIECKIE - Nalewka wiśniowa porzeczkowa
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie – WIELKOPOLSKIE - Masło ekstra
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Masło ekstra Mazury Smak Natury
- PPUH Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer – MAŁOPOLSKA - Jabłkowica Dębowa
- Pracownia Qulinarna Olaf Ratz – ŁÓDZKIE - Czarny czosnek w wersji Garlek na bazie czosnku pospolitego ozimego Allium Sativum L
- Restauracja Lizawka - WIELKOPOLSKIE - Kiełbasa z Dzika z suszoną czerwoną porzeczką
- Smak Tradycji Irena Olejniczak – WIELKOPOLSKIE - Gęsina pieczona
- Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni – WIELKOPOLSKIE - Maślanka Wrzesińska
- The Big Fellow Bartek Zięciowski – MAZOWIECKIE - Miód pitny trójniak Sambucus Nigra
- Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węglowski – MAZOWIECKIE - Kiełbasa Swojska z Karniewa
Wyróżnienia:
- Agro-Wit Agnieszka Malinowska – MAŁOPOLSKA - Bigos wegański z charsznickiej kapusty kiszonej z cieciorką i soczewicą
- Celtyckie Smaki Piotr Klepacz - ŁÓDZKIE - KANDYZOWANE SZYSZKI SOSNY W WĘDZONYM MIODZIE
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy – POMORSKIE - Żuławski olej porowy
- Fundacja Izba Regionalna W Zgorzałem/Zyta Górna – POMORSKIE - Sok kaszubski z truskawek z perłą
- Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz - WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Skórka owocowa o smaku jabłko-wiśnia
- Gospodarstwo Zagon Sławomir i Elżbieta Kuczma – ZACHODNIOPOMORSKIE - Sos pomidorowo-paprykowy
- Gruczniak Elżbieta Górska - KUJAWSKO-POMORSKIE - Piwo "Gruczniak Nocą" - Piwo ciemne typu Irlandziekiego
- Lipowe Wzgórza Sp. z o.o. – ŚLĄSKIE - Filet wędzony z kaczki
- P.H.U. MOBIL-SAD Grzegorz Romańczuk – LUBELSKIE - Ocet jabłkowy Bełżecki
- Pasieka Dobra Pszczoła – ŚWIĘTOKRZYSKIE - Miód lipowy
- Restauracja Gryfon – Pomorskie - Helskie anchovis
- Sopocki Młyn – POMORSKIE - Beza rokitnik
- Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr - ŁÓDZKI - Sok śliwkowy z Kałęczewa
Swój czas miały także koła Gospodyń Wiejskich, których aktywność i wkład w promowanie polskiej żywności jest nieoceniona!
– To, co robicie, jest bezcenne. Jesteśmy wam bardzo wdzięczni za waszą aktywność w dziedzinie upowszechniania dziedzictwa kulinarnego i kulturalnego Polski – powiedział wiceminister, zwracając się do członkiń i członków KGW.
Angelika Drygas
Źródło: MRiRW
foto. Facebook/Smaki Regionów