Brak musztardy z powodu wojny w Ukrainie? BBC: „Historia jest o wiele bardziej pikantna”
Luc Vandermaesen, dyrektor generalny producenta musztardy Reine de Dijon mówi, że problem z ziarnami gorczycy pogłębił się z powodu inwazji Rosji na Ukrainę, chociaż nie był to bezpośredni powód. Wojna jednak zdecydowanie ma pośredni wpływ na producentów musztardy Dijon. Okazuje się, że Ukraina produkuje przede wszystkim gorczycę białą, której używa się w musztardzie żółtej i angielskiej. Jednak ze względu na konflikt zbrojny na wschodzie nie są możliwe dostawy gorczycy z Ukrainy. Co to jednak ma wspólnego z tym jednym rodzajem musztardy?
Ziarna gorczycy na wagę złota
Musztarda Dijon oryginalnie pochodzi z Burgundii, ale dzisiaj nie jest już tam produkowana. Po II wojnie światowej burgundzcy rolnicy zrezygnowali z uprawy nasion gorczycy na rzecz bardziej opłacalnych zasiewów. Zapotrzebowanie wytwórców musztardy na nasiona gorczycy zaspokoiła Kanada. Zapewnia ona towar dla 80% światowych dostaw, jak twierdzą dziennikarze BBC. Okazuje się jednak, że tegorocznej zimy większość pól kanadyjskiej gorczycy wyschło, co oznacza, że zmniejszyły się również jej zapasy. Przedłużająca się susza i upały nie polepszyły sytuacji, a wręcz spowodowały kolejne zniszczenia. Z tego powodu cena nasion gorczycy wzrosła aż trzykrotnie. Co więcej, nie otrzymujący dostaw z Ukrainy producenci innych musztard zaczęli skupować brązową gorczycę z Kanady, co pogłębiło niedobór.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements