StoryEditorDożynki 2022

Dożynki w Ciechanowcu: parada ciągników i historia żniw w Polsce

13.08.2022., 18:03h

Podczas Dożynek Wojewódzkich w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu będzie można zobaczyć paradę ciągników oraz święcenie zwierząt. Ale dowiecie się także dlaczego kiedyś rolnicy nie rozpczynanli żniw w poniedziałek? Co ozbaczają żniwne "tłoki"?

Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka W Ciechanowcu zaprasza na Dożynki Wojewódzkie i XX Podlaskie Święto Chleba, przypadające w tym roku 14 sierpnia. Od 10.00-22.00 będziemy świadkami wielu tradycyjnych obrzędów. Jakie są najważniejsze punkty programu? Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią powraca największa uroczystość folklorystyczna na Podlasiu. Ten dzień będzie obfitował w niezwykle ciekawe wydarzenia.

Program Dożynek Wojewódzkich w Ciechanowcu:

  • Liturgia Święta w Cerkwi Wniebowstąpienia Pańskiego w Ciechanowcu.
  • Msza Święta w zabytkowym kościele pw. Wszystkich Świętych na terenie Muzeum.
  • Ogłoszenie wyników konkursu na najładniejszy wieniec dożynkowy województwa podlaskiego 2022.
  • Parada zabytkowych ciągników i ciągówek.
  • Koncert „Warszawskiej Orkiestry Sentymentalnej”, Zespołu „Megitza”, „Swoi” z Ukrainy oraz warszawskiej „Kapeli z Targówka”.

Gwiazdami wieczoru będzie zespół Pectus i zespół KOMBI.

image

Dożynki i Podlaskie Święto Chleba w Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

FOTO: Muzeum Rolnictwa Im. Księdza Krzysztofa Kluka W Ciechanowcu Zaprasza

Ponadto będziemy świadkami, i.in.

  • Obrzędu święcenia zwierząt.
  • Przemarszu orszaku żniwnego na pole.
  • Pokazów żniwnych na polu.
  • Pokazu młócenia i wypieku chleba w plenerowym piecu chlebowym.

To także dzień pełen nietuzinkowych konkursów, np. na najpiękniejsze stoisko kół gospodyń wiejskich; najciekawsze stoicko piekarnicze; wykonanie równianki.

image

Dożynki i Podlaskie Święto Chleba w Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

FOTO: Muzeum Rolnictwa Im. Księdza Krzysztofa Kluka W Ciechanowcu

Wydarzeniu towarzyszyć będzie plenerowa wystawa lokomobil, ciągników i silników; degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez KGW, stoicka piekarnicze, stragany twórców ludowych, jadło regionalne, wesołe miasteczko, atrakcje dla dzieci i dorosłych, a także występy zespołów folklorystycznych i kapel ludowych.

Parada ciągników oraz święcenie zwierząt 

Obrzęd święcenia zwierząt gospodarskich związany jest z kultem św. Rocha – opiekuna żywiny, jednym z jego atrybutów jest pies. Wydarzenie to cieszy się wielkim powodzeniem i został nieodłącznym punktem programu Święta Chleba.

image

Dożynki i Podlaskie Święto Chleba w Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

FOTO: Muzeum Rolnictwa Im. Księdza Krzysztofa Kluka W Ciechanowcu

Wiele emocji wzbudza także Parada Ciągników i Ciągówek ze zbiorów muzeum. Kolekcja liczy 65 ciągników, 70 silników i 12 lokomobil parowych. W tym roku w paradzie udział weźmie 15 ciągników i 1 lokomobila parowa. Także pokaz młócenia przy wykorzystaniu zabytkowej młocarni szerokomłotnej Warmianka napędzanej kolejną lokomobilą parową na pewno okaże się ucztą dla oka!

Jakie są historie obrzędów związanych z dożynkami 

Pokazy żniwne, obrzędy i zwyczaje związane z zakończeniem żniw mają niezwykle bogatą historię. Jak czytamy na profilu facebookowym Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu już dawni Słowianie obchodzili rozpoczęcie i zamknięcie letnich prac polowych. Wierzono, iż poniedziałek jest dniem pechowym, szczęście przynosiła natomiast sobota. Gospodarze wychodzili w pole wieczorem i ścinali symbolicznie garść zboża, na szczęście. Zwyczajem dożynkowym jest wiązanie okazałych wieńców, które są symbolem zebranych plonów i mają zapewnić urodzaj w przyszłym roku.

image

Dożynki i Podlaskie Święto Chleba w Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

FOTO: Muzeum Rolnictwa Im. Księdza Krzysztofa Kluka W Ciechanowcu

Z dożynkami wiąże się pojęcie „tłoki”, czyli pomocy sąsiedzkiej. Ci, którzy zakończyli pracę u siebie, przechodzili na pola innych. Po zakończeniu żniw, przybyli do pomocy sąsiedzi ozdabiali najdorodniejszą garść zboża, formując ją na kształt snopka. Należało przeciągnąć wokół niej kilka razy za nogi gospodarza. Zwyczaj ten zwany jest „oborywaniem przepiórki”. Na koniec gospodarz zapraszał wszystkich na poczęstunek, który stanowił zapłatę za pomoc.

{se_photo}62339{/se_photo}

oprac. Angelika Drygas
fot. Muzeum Rolnictwa im. Księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 19:05