Kiedy odbywały się targi?
W odróżnieniu od jarmarków, organizowanych zwykle z konkretnej okazji, targi odbywały się regularnie: raz lub kilka razy w tygodniu. W niektórych miejscowościach wyznaczano konkretne dni, w które funkcjonowały targowiska. Wówczas w określonych miejscach, zwykle na dużych placach, rozkładali się sprzedawcy, oferujący zarówno przedmioty potrzebne na co dzień, jak i żywność, często z własnego gospodarstwa. W ten sposób wiele gospodyń łatało domowy budżet.
Jakie były ceny żywności przed wojną?
Główny Urząd Statystyczny publikuje dziś między innymi dane o cenach żywności. Nie każdy jednak wie, że popularny GUS wywiązywał się z tego zadania także w XX-leciu międzywojennym! Dzięki kwartalnym zestawieniom możemy dziś powiedzieć, ile kosztowały poszczególne produkty spożywcze. Na straganie zaradnej gospodyni można było znaleźć na przykład:
- 10 jajek – 80 groszy,
- 1 kg chleba pszennego – 66 groszy,
- 100 g kawy – 72 grosze,
- 1 litr mleka – 25 groszy,
- 1 kg ziemniaków – 8 groszy,
- 1 kg cebuli – 25 groszy,
- 1 kg soli – 36 groszy,
- 1 kg słoniny – 1,58 zł,
- 1 kg masła – 3,98 zł,
- 1 kg kiełbasy – 2,5 zł.
Dla porównania, średnia pensja wynosiła wówczas mniej więcej 250 zł. Ceny towarów różniły się od siebie w zależności od regionu, a także na poszczególnych targowiskach.
Co sprzedawano na jarmarkach?
Oprócz targów, w miastach, miasteczkach i większych wsiach urządzano także jarmarki. Były one rzadsze, często związane ze świętami kościelnymi bądź parafialnymi, głównie odpustami. Jednak były także odpowiednio bardziej interesujące: na jarmarkach można było zakupić towary, których na co dzień nie spotykano na targach. Na straganach znajdowały się wówczas między innymi:
- mydło,
- tkaniny,
- garnki,
- naczynia,
- zabawki,
- sadzonki owoców i warzyw,
- biżuterię.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe