Od 15 sierpnia i Matki Boskiej Zielnej podczas dożynek rolnicy dziękują za plony jakie zdołali zebrać w danym roku i proszą o urodzaj w kolejnym.
Skąd się wzięło święto Matki Boskiej Zielnej?
Pierwsze informacje o Wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny można znaleźć już w apokryfach. Jest ono przedstawiane na różne sposoby. W jednym z opisów można przeczytać, że kiedy Chrystus wziął Maryję do Nieba, apostołowie po otworzeniu grobu Matki Bożej znaleźli w nim tylko róże.
Jak przygotować wieniec na dożynki?
Właśnie z tego powodu w dzień Wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny święci się wszystkie zioła oraz plony jakie udało się zebrać. Kwiaty z grobu Maryji mają także swoje odzwierciedlenie w wiązankach i wieńcach jakie w czasie dożynek i 15 sierpnia wierni zanoszą do kościołów. Zgodnie z tradycją do wieńca lub bukietu należy użyć 7 lub 77 różnych ziół, zbóż, kwiatów, ale także plonów rolnych.
Najczęściej do wieńców dożynkowych trafiają:
- len,
- mak,
- konopie,
- kłosy zbóż.
Co więcej, tak poświęcone wieńce czy bukiety miały zapewniać mieszkańcom domu ochronę przed piorunami i chorobami. Z kolei dla młodych panien taka wiązanka miała zapewnić szczęśliwe zamążpójście.
Jak kiedyś wyglądały dożynki w Polsce?
A jak kiedyś wyglądały dożynki w Polsce? Na fotografiach, które znajdują się w Narodowym Archiwum Cyfrowym oraz w galerii poniżej możecie zobaczyć różne stroje, zwyczaje w różnych regionach Polski. Ale widać także jak zmieniała się mechanizacja rolnictwa od początku lat dwudzieństych do niemal końca lat 70. XX wieku.
Paweł Mikos
Fot. NAC (Narodowe Archiwum Cyfrowe)