10 września 2023 r. w Karolewie na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się wojewódzki etap Bitwy Regionów – popularnego konkursu kulinarnego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Celem konkursu jest promowanie polskiej kuchni regionalnej i produktów lokalnych. Bitwa Regionów wspiera działalność KGW w całej Polsce oraz aktywizuje społeczności wiejskie.
Bitwa Regionów – kto stanął na podium?
Jury w składzie: Dariusz Baryga – ekspert kulinarny, Michał Chalecki – Przedstawiciel MRiRW, Jacek Pawlik – Z-ca Dyrektora OT KOWR, Bogdan Moroz – Z-ca Dyrektora ARiMR OR miało trudne zadanie. Wszystkie potrawy przywracały do łask stare receptury. Zadaniem konkursowym było przecież przygotowanie tradycyjnego dania i zastosowanie przynajmniej jednego produktu związanego z regionem.
- I miejsce i nagrodę w wysokości 5 000 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki z powiatu olsztyńskiego za sandacza okraszanego koperkiem, pod pierzynką z aksamitnej śmietanki;
- II miejsce i nagrodę – 3 500 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach z powiatu nowomiejskiego za wiejską kaczkę z kaszą pęczak i grzybami;
- III miejsce i nagroda w kwocie 2 000 zł powędrowała do Koła Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach (powiat gołdapski) za danie: dziczyzna po mazursku.
Zwycięskie KGW będzie reprezentować województwo warmińsko-mazurskie podczas finału ogólnopolskiego.
Bitwa Regionów w Polsce
Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Angelika Drygas
Fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie/Facebook