Rywalizacja odbyła się w sobotę 12 sierpnia w Starym Brześciu na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej. W evencie wzięła udział sekretarz stanu Anna Gembicka. W konkursie zaprezentowało się 19 kół z województwa kujawsko-pomorskiego. Wydarzeniu towarzyszyły występy artystyczne i atrakcje dla dzieci.
Bitwa Regionów – wyniki eliminacji
Laureatami wojewódzkiego etapu konkursu Bitwa Regionów są:
- I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku za potrawę: gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki;
- II miejsce – Koło Kobiet Rachcin za danie: policzki wieprzowe na musie mirabelkowym;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny z potrawą: berce z dynią.
Wyróżnienie powędrowało do Klubu Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach (danie: Wyjątkowy Kociołek Rozmaitości z Jeziora i Lasu) i Koła Gospodyń Wiejskich Brzozie za: kaczkę z wiejskiej zagrody nadziewaną sianem.
Bitwa Regionów – zadania dla KGW
Głównym tematem konkursu są regionalne kulinaria. Zadaniem jest przygotowanie tradycyjnej potrawy lokalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów), który jest charakterystyczny dla danego regionu. Potrawa ma wywodzić się z tradycji i zwyczajów charakterystycznych dla konkretnego terenu Polski.
Bitwa Regionów w Polsce
Bitwa Regionów organizowana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło: gv.pl
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Facebook