Wzięli w nim udział, m.in. wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, sekretarz stanu Rafał Romanowski oraz władze samorządowe i przedstawiciele instytucji obsługujących rolnictwo.
KGW w Polsce
– Powstawanie kół gospodyń wiejskich to możliwość tworzenia wspólnoty, którą kiedyś budowały wspólne prace polowe – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że najważniejsze jest spotkanie z żywym człowiekiem. Powstawanie kół gospodyń wiejskich jest odpowiedzią na potrzebę budowania wspólnoty, poprzez pracę i aktywne działanie. Okazuje się, że nowe, prostsze i korzystniejsze przepisy prawne spowodowały pozytywne zmiany w kwestii powstawania KGW. Jest ich coraz więcej, już ponad 11 tysięcy z liczbą osób niespełna pół miliona.
Jakość polskiej żywności
Koła gospodyń wiejskich mają ogromny wpływ na promowanie polskiej żywności. To dlatego konkurs „Bitwa Regionów” trwale wzmacnia polskie tradycje. Na kolejnych etapach prezentowane są charakterystyczne dla danego miejsca dania. – Tym bardziej, że ta żywność jest jeszcze przygotowana przy pomocy tradycyjnych receptur kulinarnych i przez tak doświadczone panie i panów z kół gospodyń wiejskich, jak obecni tutaj, wszak panowie też są członkami KGW – dodał szef resortu rolnictwa.
Przed nami jest wielki finał „Bitwy Regionów” po zakończeniu wszystkich bitew drugiego, czyli wojewódzkiego etapu konkursu.
Finał w województwie mazowieckim
Do rywalizacji w Winnicy przystąpiło 29 kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego, które zwyciężyły wcześniej w zmaganiach powiatowych.
Oto pełna lista KGW i nazwy przygotowanych przez nie potraw:
KGW w Melanowie “Melanowianki” – polędwiczka wieprzowa saute z sosem śliwkowo-cynamonowym serwowana z kaszotto warzywnym;
KGW “GÓRNIANKI” w Bieszkowie Górnym – pieczona kaczka w dyni i buraczkach;
KGW w Leszczydole Starym – pyzy tarte nadziewane;
KGW w Karwaczu – “Król Karwacza”;
KGW w Bobinie Wielkim – gulasz z wyrazistym smakiem lasu podany z kaszą gryczaną i buraczkami oraz kompotem z owoców leśnych;
KGW w Borowicach,,Wesołe Babeczki ” – borowicki bigos na gęsinie;
KGW w Ruskowie Ruskowianki – nadbużański zawijaniec weselny;
KGW Nie ma lipy w Gzowicach – zawijaniec z kaszą gryczaną i grzybami;
KGW w Sikorach – klepace;
KGW,,Babeczki z Rybna” – zupa jabłkowo-chrzanowa z chipsami z kiełbasy regionalnej
KGW w Chmielewie Aktywne Kobiety – chłopskie jadło po chmielewsku, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką;
KGW w Zabielu – zupa z lebiody (komosy) z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym;
KGW Dziarskie Babki Kocerany – “Czarne na białym” czyli białe kluchy pod sosem żołądkowym przygotowanym na jabłkach i miodzie;
KGW w Sobieniach Biskupich – żur;
KGW „Malinowe Usta” Kęczewo – marchwianka z zacierkami po kęczewsku;
KGW Borek Czarniński – Leśne szaleństwo – pierogi z kurkami;
KGW w Majdanie – pyza wędrowniczka;
KGW Przeradz Wielki – kaczka pieczona;
KGW w Pniewie “Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
KGW “Dziewulanki” – kiszka ziemniaczana;
KGW „Zofianka” Żeleźniki – baba ziemniaczana z boczkiem, polana sosem kurkowym w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, podana na liściach babki lancetowatej;
KGW w Chmielewie – kaczka pieczona podawana z domowym sosem wiśniowym;
KGW “Teraz My” – pierogi z kapustą i ziemniakami;
KGW „Koziczki” Budy Kozickie – poezja tradycji i natury;
KGW w Radomce “Radomianki” – ziemniaki po chłopsku pod pierzynką z kiszoną kapustą;
KGW Szapsk „My kobiety” – szapska kaczka dziwaczka;
KGW Sokulanka – placki buraczane cukrowe i ćwikłowe popijane kiszoną herbatą na soku z brzozy;
KGW Ropuch – przysmak;
KGW Po sąsiedzku w Białyszewie – frykadelki ziemniaczane z mięsnym farszem, puree z selera i sałatką z kiszonych ogórków.
I miejsce zdobyło KGW w Pniewie „Pniewianki”.
II miejsce zdobyło KGW w Zabielu.
III miejsce zdobyło KGW w Ruskowie Ruskowianki.
Nagrody i wyróżnienia wręczał wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
Oprac. Angelika Drygas
Źródło: www.gov.pl
Foto: Rzecznik Prasowy Kowr