Spis treści:
„Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”
Szkolenia ruszają 28 października i potrwają do 29 listopada 2024 roku. Prowadzone są w cyklach 1,5 godzinnych. Webinaria „Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości” organizuje Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego – nie trzeba za nie płacić.
„Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”
Webinaria poprowadzą eksperci z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Każde szkolenie jest skierowane do konkretnej grupy odbiorców z danego regionu i jest dedykowane kołom gospodyń wiejskich z obszaru określonego województwa.
Na szkoleniach z zakresu dziedzictwa kulinarnego będą poruszane takie oto tematy:
- żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty,
- rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności,
- szlaki kulinarne, a produkty regionalne i tradycyjne,
- jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym się kierować przy wyborze produktów,
- jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.),
- jak prezentować produkty i potrawy.
„Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”. Co zrobić, aby wziąć udział w szkoleniu?
Przede wszystkim trzeba zarejestrować się na stronie www.kulinaria-kgw.edu.pl i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Warto pospieszyć się, ponieważ ilość miejsc jest ograniczona.
Przeczytaj także: Kobiety rolniczki – weźcie udział w tym badaniu!
Harmonogram Webinariów
Szkolenia odbędą się online i są skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. Są zaplanowane na październik i listopad 2024 roku:
- 28 października godz. 17 – 18.30, pomorskie, Izabella Byszewska
- 29 października godz. 17 – 18.30, dolnośląskie, Grażyna Kurpińska
- 30 października godz. 17 – 18.30, kujawsko-pomorskie, Izabella Byszewska
- 4 listopada godz. 17 – 18.30, małopolskie, Izabella Byszewska
- 5 listopada godz. 17 – 18.30, mazowieckie, Grażyna Kurpińska
- 6 listopada godz. 17 – 18.30, świętokrzyskie, Grażyna Kurpińska
- 7 listopada godz. 17 – 18.30, warmińsko-mazurskie, Grażyna Kurpińska
- 8 listopada godz. 17 – 18.30, łódzkie, Izabella Byszewska
- 12 listopada godz. 17 – 18.30, lubuskie, Izabella Byszewska
- 13 listopada godz. 17 – 18.30, zachodniopomorskie, Izabella Byszewska
- 14 listopada, godz. 17 – 18.30, podlaskie, Dominik Orłowski
- 15 listopada godz. 17 – 18.30, lubelskie, Dominik Orłowski
- 18 listopada godz. 17 – 18.30, podkarpackie, Dominik Orłowski
- 19 listopada godz. 17 – 18.30, opolskie, Dominik Orłowski
- 20 listopada godz. 17 – 18.30, śląskie, Dominik Orłowski
- 21 listopada godz. 17 – 18.30, szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: Żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty, Izabella Byszewska
- 22 listopada godz. 17 – 18.30, szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: Rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności, Izabella Byszewska
- 25 listopada godz. 17 – 18.30, wielkopolska, Grażyna Kurpińska
- 26 listopada godz. 17 – 18.30, szkolenie tematyczne dla zainteresowanych:Dziedzictwo kulinarne na konkursach – jak prezentować produkty i potrawy, najczęściej popełniane błędy, Dominik Orłowski
- 27 listopada godz. 17 – 18.30, szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: Szlaki kulinarne, a produkty regionalne i tradycyjne, Dominik Orłowski
- 28 listopada godz. 17 – 18.30, szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: Jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.), Grażyna Kurpińska
- 29 listopada szkolenie tematyczne dla zainteresowanych: Jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym się kierować przy wyborze produktów, Grażyna Kurpińska.
Źródło i grafika: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, wir.org.pl
fot. envato elements