Rywalizacja miała swój finał w niedzielę, 4 grudnia w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Wygrana w drugim etapie ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” to przepustka do wielkiego finału, który rozpocznie się 10 grudnia w Pułtusku. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tak naprawdę Bitwa Regionów jest zwieńczeniem całorocznej pracy kół gospodyń wiejskich, które na co dzień podejmują wiele działań na rzecz społeczności lokalnej. Dzięki kultywowaniu tradycji wiejskich, nie tylko kulinarnych, ocalają od zapomnienia polską tradycję.
Wśród zebranych znaleźli się między innymi: Stanisław Kruczek, członek Zarządu Województwa Podkarpackiego oraz Jerzy Cypryś, wiceprzewodniczący sejmiku podkarpackiego. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował Dyrektor OT KOWR Rzeszów - Jerzy Borcz.
Które KGW wygrało w bitwie Regionów na Podkarpaciu?
Wyniki kulinarnej rywalizacji przedstawiają się następująco:
Pierwsze miejsce zajęło: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach "Szwedowianki" – z potrawą Szwedzik
Drugie miejsce: KGW Gorliczyna II za barszcz czerwony na zakwasie z krokietami,
Trzecie miejsce: KGW Jankowiczanki w Jankowicach za barszcz ukraiński.
Idea Bitwy Regionów
Przypominamy, że celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ale nie tylko. Dzięki konkursowi poznajemy lokalne produkty rolne, metody ich produkcji. Bitwa Regionów wspiera także działania kół gospodyń wiejskich i ma znaczny udział w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
17 wspaniałych potraw w Bitwie Regionów 2022
Wszystkie Koła zaprezentowały wyśmienite dania, pełne fantazji i kunsztu kulinarnego. To układ w stronę tradycji i poszanowania tego, co polskie.
Oto 17 Kół Gospodyń Wiejskich, które rywalizowały o miano tych najlepszych:
KGW w Brzegach Dolnych – Kiszka kresowa
KGW w Wadowicach Górnych – Królik w cieście
KGW w Szwedach Szwedowianki – Szwedzik
KGW w Nagórzanach “Nagórzanki” – Staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami
KGW w Gorliczynie II – Barszcz czerwony na zakwasie z krokietem
KGW w Starych Oleszycach – Rosół z kołdunami
KGW w Pilchowie – Pierogi po litewsku
KGW w Orzechowcach – Gołąbki z ziemniaków z cebulką
KGW w Długiem – Pierogi niedźwiedzie
KGW Klęczany – Pierogi po byku w cebulowej otopce
KGW w Judaszówce – Apetyczna i klasyczna chrupiaca z zewnatrz i soczysta w środku kaczka lasowiacka podana z sosem żurawinowym
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Trzebownisko – Świeżonka na podkarpackim proziaku
KGW Hucina – Kapusta ziemniaczana z grochem
KGW we Wrzawach “Wrzawianki” – Zupa krem fasolowa na żeberku z domowymi kluseczkami
KGW Jankowiczanki w Jankowicach – Barszcz ukraiński
KGW Czerwone Korale w Wydrnej – Jaskowe ziemniaki
KGW w Warzycach – Warzycka zupa cebulowa
Oprac. Angelika Drygas
Fot. KOWR i Szwedowianki/Facebook