Tego jeszcze nie było! Lasy Państwowe zapraszają koła gospodyń do konkursu. A tak naprawdę najpierw do lasu, a potem do kuchni i stołów. Organizatorzy przekonują, że las to bezwzględnie najcenniejsze źródło ekologicznych surowców.
Leśne, czyli "bio"
Leśne owoce i zioła, a także surowce pochodzenia zwierzęcego, jak mięso z dzika, jelenia czy sarny, to kategoria żywności spod znaku "bio". Dlaczego? Jest pozyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz. Jednocześnie produkty pochodzenia leśnego są wciąż rzadkim surowcem w naszych kuchniach. Konkurs "Natura od kuchni" ma to zmienić.
– Kobiety z kół gospodyń wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej – wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektora generalnego Lasów Państwowych. – Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły na dotarcie z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona odbiorców.
Stoisko albo konkurs
Udział w konkursie to niekoniecznie upolowanie sarny i zrobienie z niej pieczeni. Organizatorom chodzi o to, by podzielić się pomysłami na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego.
Możecie zaprojektować stoisko, które będzie popularyzować produkty runa leśnego. Możecie zorganizować konkurs na potrawę wykorzystującą produkty pochodzenia leśnego. Możecie przeprowadzić warsztaty albo zajęcia edukacyjne dla dzieci promujące walory zdrowotne leśnych surowców. Możecie połączyć działania edukacyjne z konkursem kulinarnym albo plastycznym. Po prostu puśćcie wodze fantazji! Na najlepsze projekty czekają dofinansowania w wysokości 5 tys. zł.Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 roku. Należy w tym celu poprawnie wypełnić wniosek wraz z załącznikami. Wniosek jest dostępny na stronie www.cilp.lasy.gov.pl/konkursy.
Uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, które mają możliwość wystawienia faktury VAT lub rachunku.
Ze zwycięzcami konkursu organizator podpisze umowę o wykonanie działań promocyjnych.
Po zakończeniu konkursu zostanie wydana publikacja "Dzika kuchnia. Dobre z lasu" z najciekawszymi regionalnymi przepisami. Będzie ona dostępna w formie PDF.