Wielki finał, na który czekaliśmy już od wielu tygodni, odbył się 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim. Nagrody wręczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus. W wydarzeniu wzięli udział mi.in. wiceministrowie resortu rolnictwa Anna Gembicka i Krzysztof Ciecióra oraz zastępca prezesa ARiMR Jerzy Radoń.
Finał 8. edycji „Bitwy Regionów”
W finale konkursu kulinarnego mogliśmy obserwować zmagania 16 KGW z całej Polski, z każdego województwa. Regionalne potrawy oceniało jury w składzie:
- przewodniczący – Karol Okrasa,
- Sekretarz Stanu MRiRW – Anna Gembicka,
- Dyretor Generalny KOWR – Waldemar Humięcki,
- Prezes KRUS – Aleksandra Hudzik,
- Zastępca Prezesa ARiMR – Jerzy Radoń.
Rola KGW w Polsce
Koła Gospodyń Wiejskich pełnią ważną rolę w kultywowaniu tradycji regionów i przekazywaniu młodszym pokoleniom pięknych rytuałów charakterystycznych dla polskiej wsi. Dzięki wskrzeszaniu starych receptur ocalają od zapomnienia to, co wartościowe i lokalne. Ponadto, sama przynależność do Kół Gospodyń Wiejskich daje kobietom wytchnienie i możliwość umacniania więzi społecznych: – Koła Gospodyń Wiejskich odgrywają bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – powiedział minister Robert Telus podczas finału „Bitwy Regionów”.
8. edycja „Bitwy Regionów” – zwycięskie koła
Poziom w 8. edycji „Bitwy Regionów” był bardzo wysoki, a walka zacięta. Oto zwycięskie KGW:
- miejsce I – KGW Szaflary (woj. małopolskie) za potrawę: ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- miejsce II – KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- miejsce III – KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) za danie: polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Nie mogło zabraknąć wyróżnień, otrzymało je:
- Koło Gospodyń Wiejskich "Ach te Baby" z województwa zachodniopomorskiego za "rybę w ogniu z kwaśnikiem";
- Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z województwa podkarpackiego za "karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych".
8. edycja „Bitwy Regionów” – finalistki i ich potrawy
W finale 8. edycji „Bitwy Regionów” wzięło udział 16 KGW, które przyrządziły następujące potrawy:
- KGW Kluczowianki (woj. dolnośląskie) – schab w borowikach,
- KGW „Ziemi Starotoruńskiej” w Przysieku (woj. kujawsko-pomorskie) – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki,
- KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie) – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- KGW Muszkowianki (woj. lubuskie) – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
- KGW w Niwach (woj. łódzkie) – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu,
- KGW Szaflary (woj. małopolskie) – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- KGW w Zielonej (woj. mazowieckie) – zieleńska szynka z nogą,
- KGW Miechowa (woj. opolskie) – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą,
- KGW w Leszczawie Dolnej (woj. podkarpackie) – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych,
- KGW Olmoncianki (woj. podlaskie) – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu,
- Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” (woj. pomorskie) – zupa rybna z ziemniakami –Rebionka z bulwami,
- KGW „Karolinki”w Kamienicy Polskiej (woj. śląskie) – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką,
- KGW w Tarczku (woj. świętokrzyskie) – męcybuły,
- KGW Jesionowianki (woj. warmińsko-mazurskie) – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu,
- KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo (woj. wielkopolskie) – „Feniks” dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych,
- KGW „Ach te Baby” (woj. zachodniopomorskie) – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
„Bitwa Regionów” – liczba zgłoszeń
Konkurs z roku na rok jest coraz popularniejszy. W tym roku zanotowano rekordową liczbę zgłoszeń – aż 3528 kół zgłosiło się do wzięcia udziału w tym smakowitym wydarzeniu.
„Bitwa Regionów” w Polsce
„Bitwa Regionów” ma promować bogactwo tradycyjnej kuchni polskiej wszystkich regionów, ukazując różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych. Konkurs wspiera działania KGW oraz aktywizuje społeczność polskiej wsi. „Bitwa Regionów” jest organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Etapy konkursu „Bitwa Regionów”
„Bitwa Regionów” ma aż trzy etapy:
- etap I – weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w KOWR i prezentacja dań na poziomie powiatu,
- etap II – rywalizacja na poziomie województwa, w której biorą udział zwycięskie w powiecie KGW,
- etap III – finalny etap konkursu, w którym rywalizują najlepsze KGW z każdego województwa.
oprac. Angelika Drygas
Źródło: gov.pl
fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Facebook; ARIMR