Potrawy z grilla mają w sobie przyjemny powiew wiosny, lata i swobody. Przywodzą na myśl czas beztroski i pobudzają wyobraźnię kulinarną. Czas smutnych kiełbas z grilla już dawno za nami. Na palenisko trafiają coraz częściej bardziej wymyślne kąski – chudsze mięsa, ryby, warzywa i owoce – wszystko w towarzystwie lekkich sałatek!
Bezpieczne grillowanie
W grillowym dekalogu jest sporo wytycznych. Przede wszystkim grill to sprzęt, nad którym pieczę musi sprawować dorosły. Dzieci biegające po ogrodzie i zbliżające się do paleniska powinny być pod stałą opieką. Ponadto, dym z paleniska może być uciążliwy i dla gości, i dla sąsiadów. Warto zastanowić się nad jego umiejętnym i bezpiecznym ustawieniem. Najlepiej, jeśli ruszt znajdzie się w miejscu widocznym dla gości, aby osoba stojąca przy nim nie czuła się odseparowana, jednak na tyle oddalony, by dym nikomu nie przeszkadzał. Sam proces przygotowywania dań stanowi także atrakcję. Warto upewnić się, w którym kierunku wieje wiatr.
Jak dbać o czystość grilla?
Ruszt powinien być zawsze umyty, ponieważ zaschnięty tłuszcz, przypalone resztki czy pozostałości jedzenia to również źródło toksycznych związków i groźnych bakterii. Najlepsze są środki dedykowane tego typu urządzeniom, które dodatkowo nie spowodują korozji. Odpowiednio przechowywany i wcześniej umyty grill wystarczy po zimie wyjąć ze schowka i przetrzeć wilgotną ściereczką z kurzu. Na wypadek grasowania gryzoni (np. myszy czy szczurów) dobrze jest zdezynfekować całą powierzchnię. W przypadku grilla gazowego pomoże wypalenie grilla, czyli piroliza. Nagrzewamy ruszt do 300 stopni Celsjusza przez około 20 minut, następnie obniżamy temperaturę i czyścimy ruszt. Można go pokryć olejem ryżowym w celu zabezpieczenia. Należy co jakiś czas przeprowadzić także konserwację palników.
Aby wyczyścić grill węglowy można zastosować domowe sposoby, sporządź:
- papkę z sody oczyszczonej z wodą utlenioną i nasmaruj nią brudny ruszt, po kilku minutach spłucz wodą,
- użyj wody, octu i płynu do mycia naczyń, zetrzyj zabrudzenia za pomocą gąbki,
- zmieszaj sodę oczyszczoną z niewielką ilością wody, aby powstała pasta i szoruj nią brudne kratki,
- pomaga pocieranie ciepłego jeszcze rusztu cebulą.
Grill gazowy i elektryczny
Aby umyć grill elektryczny, prócz tego, że należy odłączyć go od zasilania, to należy postępować ostrożnie, by nie naruszyć warstwy teflonu. Przygotowanie potraw na aluminiowych tackach skutecznie zapobiega trudnym do usunięcia przypaleniom. Podczas grillowania warto uważać na to, aby tłuszcz nie miał bezpośredniego kontaktu z żarem. Wszystko po to, aby zmniejszyć zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w mięsie. Dobrze wiedzieć, że szkodliwy dym zawierający toksyczne związki kumuluje się również w przypalonych częściach pożywienia. Przygotowując dania na grillu, należy postarać się o bezpieczeństwo – lepiej przygotowywać potrawy dłużej w w niższej temperaturze niż szybko i przy zastosowaniu intensywnego żaru. Eksperci radzą, aby wybierać mięso i ryby o mniejszej zawartości tłuszczu.
Bezpieczne grillowanie w pigułce
- Grill należy ustawić tak, by dym nikomu nie przeszkadzał.
- Nie zostawiamy rusztu bez opieki.
- Mięso warto marynować dużo wcześniej.
- Grill czyścimy po każdej biesiadzie.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements