Jeżyny święcą swoje tryumfy, są coraz popularniejsze. Może nie tak jak maliny, ale fanów tych owoców wciąż przybywa. Być może dlatego, że mają sporo cennych witamin i nadają się do przygotowania smakowitych deserów i nalewek?
Właściwości jeżyny
Spożywając jeżyny, dostarczamy naszemu organizmowi witamin: A, C, E, K, z grupy B, a także witaminę E – młodości, tym samym pozytywnie działając na skórę! Poza tym wzmacniamy organizm poprzez podaż antocyjanów, czyli związków antyoksydacyjnych, które wspomagają pracę serca i zapobiegają zmianom nowotworowym.
Kto powinien często sięgać po jeżyny? Osoby mające problem z ciśnieniem i dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego, ale i diabetycy ze względu na niski indeks glikemiczny. Spożywanie przetworów z jeżyn pomaga w walce z przeziębieniem i reguluje metabolizm.
Ile jest jeżyn w naszym kraju?
W Polsce jeżyna uprawiana jest na około 30 tysiącach hektarów, według danych podawanych przez Instytut Ogrodnictwa. Jednak produkcja jeżyny podawana jest łącznie z innymi gatunkami o małym znaczeniu gospodarczym, dlatego trudno jest określić dokładną powierzchnię.
Kiedy możemy liczyć na plony?
Jeżyna bezkolcowa to krzew z rodziny różowatych, powstały ze skrzyżowania dzikich gatunków jeżyny. To roślina wieloletnia, owocująca na pędach dwuletnich. Pierwsze owoce ukazują się w połowie lata mniej więcej z początkiem sierpnia, plonując do września.
Poznaj odmiany jeżyny
Na rynku spotkać możemy bogatą ofertę odmian jeżyny bezkolcowej, pamiętajmy, aby wybrać te odporne na niskie temperatury!
• Orkan – popularna odmiana polska, charakteryzuje się czarnymi, dużymi i aromatycznymi owocami;
• Black Satin – odmiana amerykańska, obficie plonująca, podobnie jak Orkan z owocami w kolorze czarnym o większym kalibrze.
• Loch Ness – szkocka odmiana, cechująca się dużymi wydłużonymi owocami.
• Brzezina – jest to kolejna polska odmiana. Znana z bardzo szybkiego wzrostu. Jest jedną z najszybciej dojrzewających w sezonie.
• Navaho – odmiana pochodząca z Ameryki, ma słabsze przyrosty, ale wykazuje się odpornością na choroby, co jest ważne, jeżeli nie planujemy używać chemicznych środków ochrony roślin.
Wśród wymienionych wyżej odmian dwie pochodzą z Polski. Instytut Ogrodnictwa do uprawy towarowej poleca wspomnianą wyżej Brzezinę oraz dwie kolejne odmiany:
Ruczaj – ma smaczne owoce, ale o średniej wielkości. Idealna na przetwórstwo oraz mrożonki.
Gaj to odmiana, której owoce są uniwersalne, pasują na świeży rynek i przetwórstwo. Co ważne, jest odporna na choroby grzybowe, w mniejszym stopniu na wirusowe, które mogą być przenoszone przez szpeciele.
Jak uprawiać jeżynę?
Jeżyna bezkolcowa powinna być prowadzona na podporach. Drugą ważną zasadą jest regularne cięcie, inaczej zbyt mocno się rozrośnie. Stanowisko powinno być nasłonecznione, ale nie wystawione na nadmierne działanie wiatru. Podłoże bogate w próchnicę, o pH lekko kwaśnym. Jeżeli chodzi o nawożenie, oczywiście należy wykonać badania glebowe tak, aby odpowiednio dopasować dawki poszczególnych mikro i makroelementów.
Sadzenie jeżyny – najlepszy czas
Najlepszym czasem na posadzenie krzewów jeżyny jest jesień – zwłaszcza październik i listopad. Nie ma przeciwskazań, aby poczekać na wiosnę i zająć się sadzeniem w marcu. Należy pamiętać o zachowaniu przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krzewami. Minimalna odległość powinna wynosić około 50 cm.
Systematyczne przycinanie
Każdy krzew potrzebuje regularnej pielęgnacji, jaką jest przycinanie. Trzeba pamiętać, aby pierwsze cięcie wykonać po pierwszym owocowaniu, czyli w drugim roku uprawy, w okresie letnim.
Opr. Angelika Drygas na podstawie tekstu Patrycji Bernat sadnowoczesny.pl
fot. envato elements