Szczypiorek z czosnku – jak go wyhodować?
Pod wpływem ciepła przechowywany czosnek zacznie wypuszczać zielone pędy, a jego ząbki zrobią się miękkie. Nie musimy jednak wyrzucać rośliny! Zamiast tego wykorzystajmy ją do domowej uprawy. Wystarczy umieścić ząbek w wodzie bądź w doniczce z ziemią. Po pewnym czasie będziemy mogli cieszyć się szczypiorkiem o przyjemnym, łagodnym smaku. Czosnek, który wypuści pędy, utraci bowiem swoją ostrość. Nasz pyszny szczypiorek należy regularnie przycinać. Najlepiej będzie komponować się z serkiem wiejskim i dodatkiem rzodkiewki. Idealnie sprawdzi się do śniadania – na kanapkach czy w jajecznicy. Posiłek ze szczypiorkiem z czosnku to prawdziwa bomba witaminowa!
Sprawdź, co jeszcze można wyhodować z resztek!
Szczypiorek z czosnku – jakie ma właściwości?
Wiele osób zgodzi się, że czosnkowy szczypiorek smakuje wybornie, ale na tym nie kończą się jego zalety! Zawarte w nim składniki mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Są to głównie: witamina C, sód, wapń, potas i żelazo. Przede wszystkim taki szczypior ma działanie bakteriobójcze, poza tym obniża ciśnienie krwi, poprawia przemianę materii oraz wzmaga apetyt. Zawiera także ogromne ilości przeciwutleniaczy. Jak więc widać, szczypiorek z czosnku to samo zdrowie! Warto wyhodować go samodzielnie i włączyć do swojej diety.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements