Jak i kiedy siać cukinię?
Do gruntu cukinię siejemy po 15 maja – wówczas mija ryzyko największych przymrozków, a cukinia jest niezwykle wrażliwa na niskie temperatury. Na siew tego warzywa mamy czas do około 15 czerwca. Nasiona umieszczamy po 1-2 sztuki w osobnych dołkach, na głębokość od 2 do 3 cm. Gdy zdarzy się, że wzejdą dwa nasiona, to słabszą cukinię usuwamy.
Możemy również stworzyć rozsadę. Wystarczy od 1 do 2 nasion wysiać do małych, osobnych doniczek. Zabieg ten wykonujemy od 20 do 30 kwietnia. Rozsady wysadzamy do gruntu między 20 maja a 20 czerwca. Z doniczek wyjmujmy cukinię bardzo ostrożnie, by nie naruszyć bryły korzeniowej rośliny. Dobrym wyborem będą więc doniczki jednorazowe, które rozkładają się w podłożu.
Przed wsadzeniem cukinii do gruntu należy odpowiednio przygotować podłoże. Zasilmy je obornikiem jesienią w roku poprzedzającym uprawę. Nawóz organiczny nie zasoli podłoża, a przy okazji ograniczy konieczność stosowania nawozów mineralnych. Jeżeli roślinie będzie brakować konkretnych pierwiastków, możemy zastosować nawożenie dolistne.
Jak uprawiać cukinię?
Cukinia należy do ciepłolubnych roślin, z tego względu warto uprawiać ją w tunelu foliowym. Zniesie spadki temperatur do około 6-8°C, chociaż optymalna temperatura wzrostu wynosi 20-25°C. Miejsce siewu cukinii musi być przede wszystkim słoneczne i osłonięte od wiatru. Warzywo to najlepiej będzie rozwijać się w żyznej, przepuszczalnej i próchniczej glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego. Ponieważ system korzeniowy cukinii jest płytki, roślina ta będzie potrzebować sporej ilości letniej i odstanej wody.
W przypadku początkowej fazy uprawy musimy regularnie usuwać chwasty z grządek. Można rozważyć również przeprowadzenie zabiegu ściółkowania cukinii. Dzięki temu ograniczymy straty wody z podłoża, a przy tym zapobiegniemy suszy. Do ściółkowania można wykorzystać rozdrobnioną słomę. Cukinię dosyć często atakują choroby: mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy czy szara pleśń. Szkodnikiem tej rośliny bardzo często kest przędziorek.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements