Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego warto stosować nawozy naturalne?
Jak samodzielnie przygotować nawozy naturalne?
Dlaczego warto stosować nawozy naturalne?
Debaty nad tym, które z nawozów są lepsze, naturalne (organiczne), czy sztuczne (mineralne) jest stara jak sam świat i, prawdopodobnie, nie do rozwiązania. Ich wykorzystywanie jest bowiem ściśle uzależnione od charakterystyki gleby, warunków atmosferycznych, problemów, z którymi się mierzymy i potrzeb uprawianych przez nas roślin. Chociaż nie możemy podać jednoznacznej odpowiedzi, warto rozważyć zalety i wady nawozów naturalnych.
Nawozy sztuczne najczęściej stosuje się przy dużych, profesjonalnych, uprawach. Nie oznacza to jednak, że ogrodnik-pasjonat nie może z nich korzystać. Oczywiście, może. Jednak warto pamiętać, że nawozy te składają się z bardzo skoncentrowanych składników odżywczych, dzięki działają dużo szybciej niż nawozy naturalne i są bardziej wydajne. Jednocześnie, ich siła jest równoznawcza z rosnącym zagrożeniem przenawożenia, które jest dla roślin równie niebezpieczne i bardzo szybko prowadzi do ich obumarcia. Nawozy mineralne dzielimy na jedno- i wieloskładnikowe, które są odrobinę bezpieczniejsze, gdyż dostarczają mieszanki najczęściej potrzebnych składników.
Po drugiej strony barykady znajdują się nawozy naturalne, które najczęściej stosuje się na działkach i w ogrodach, mniejszych uprawach. Choć są o wiele bezpieczniejsze, ich działanie jest spowolnione. Najczęściej wykorzystuje się biohumus, obornik i kompost, które bardzo dobrze wzbogacają glebę w składniki mineralne, zwiększają jej bioaktywność, jej pojemność wodną i powietrzną.
Kiedy więc musimy zdecydować, czy wybieramy nawozy naturalne (organiczne), czy sztuczne (mineralne), musimy wziąć pod uwagę wiele czynników, a jednym z nich jest nasz stopień zaawansowania oraz stała obserwacja ogrodu. Odżywki organiczne bardzo często nie są w stanie zapewnić wszystkich składników odżywczych. Wtedy warto skierować się w stronę tych mineralnych, które przy dłuższym stosowaniu, wyjaławiają glebę.
Przeczytaj także: Wypróbuj ten przepis na odżywkę i ciesz się pięknymi pomidorami nawet w upały!
Jak samodzielnie przygotować nawozy naturalne?
Kolejną zaletą nawozów naturalnych jest ich ekologiczność i przyjazność środowisku. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które, prawdopodobnie, już mamy w swojej kuchni. Poniżej przedstawiamy listę tych nawozów, które warto zrobić:
Nawóz z szyszek: do garnka wkładamy szyszki i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez 20 minut i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przelewamy do słoika. Przed wykorzystaniem miksturę należy rozcieńczyć (1 l wody na 50 ml nawozu). Nawozem możemy podlewać raz na 2 tygodnie.
Gnojówka z podagrycznika: rozdrobnioną roślinę zalewamy tak, żeby woda nie przykrywała ich całkowicie (możemy to robić w plastikowym wiadrze). Tak przygotowany nawóz odstawiamy na dwa tygodnie, a przed użyciem rozcieńcz w proporcji 1:10.
Woda po gotowaniu ziemniaków: najprostszy i najtańszy sposób na dostarczenie glebie skrobi i innych wartości odżywczych. Taką wodę wystarczy ostudzić i gotowe! Pamiętajmy jednak, aby jej nie solić.
Skorupki jajek: oczyszczone, pokruszone skorupki zalewamy wodą i odstawiamy na dwa tygodnie. Taki nawóz najlepiej sprawdzi się do poodlewania roślin domowych, doniczkowych, balkonowych i warzyw.
fot. envato elements