Kupując warzywa i owoce, zwracajmy uwagę, aby wybierać te świeże i jędrne, bez znaków gnicia. Powinny mieć zwarte i zielone liście. Najlepiej decydować się na te bez plastikowego opakowania czy folii. Lepsze są materiałowe lub papierowe woreczki, które zapewniają cyrkulację powietrza.
Jakie produkty są najlepsze?
Warzywa i owoce „lubią” dostęp do świeżego powietrza. Jeśli nawet do koszyka trafiają szczelnie zapakowane w plastikowym pudełku, należy je jak najszybciej przenieść do innego rodzaju opakowania.Eksperci radzą, aby kupować je częściej i nie na tak zwany zapas – by jak najszybciej trafiły na stół. Wybierajmy produkty pochodzące od polskich rolników.
Czy warzywa i owoce przechowujemy w lodówce?
I tak, i nie. Na pewno powinny tam znaleźć się sztuki już napoczęte, np. melon czy arbuz w całości możemy zostawić na blacie, jednak gdy już zaczniemy go kroić i część zjemy, resztę wkładamy do lodówki. Generalnie, latem coraz mniej owoców i warzyw możemy pozostawić na wierzchu w kuchni, wysoka temperatura nie tylko spowoduje szybsze ich gnicie i dojrzewanie, ale także gromadzenie się muszek owocówek.
Zasady przechowywania warzyw i owoców:
- trzymamy je przez krótki czas, półki powinny być suche i czyste,
- wkładamy produkty do zbiorników, które znajdują się na samym dole, z dala od wędlin,
- powierzchnię najpierw wykładamy papierowymi ręcznikami, które dobrze chłoną wilgoć, na nich ustawiamy warzywa i owoce,
- wkładamy do środka sztuki jędrne, bez śladów zepsucia, ponadto usuwamy zwiędłe liście, czyścimy na sucho z ziemi,
- najbardziej dojrzałe produkty zużywamy najszybciej, kładziemy je bliżej, aby o nich nie zapomnieć.
Jabłka, banany, melony czy pomidory to produkty, które najlepiej przechowywać z dala od innych warzyw czy owoców, ponieważ mogą przyspieszyć ich dojrzewanie i psucie. Poza tym marchew, która będzie umiejscowiona obok jabłek czy ziemniaków może zrobić się gorzka.
Które warzywa przechowujemy w lodówce?
Nie wszystkie gatunki lubią taką chłodną atmosferę. Jednak wiele warzyw należy przechowywać w zimnych warunkach, jest to: sałata, szpinak, kalafior, marchew, rzodkiewki, seler, brukselka, papryka, maliny i truskawki.
Które warzywa trzymamy z dala od lodówki?
Poza lodówką pozostawiamy produkty, które nie zostały jeszcze napoczęte, jak: awokado, cukinia, bakłażan, banany, ogórki, brzoskwinie, nektarynki, dynia, ziemniaki, gruszki, jabłka, ananas, mango, papaja, pomidory.
A może przechowywanie w piwnicy lub spiżarni?
Te dodatkowe przestrzenie są świetnym miejscem do przechowywania warzyw i owoców. Najlepiej czują się w tej atmosferze: cebula, ziemniaki, czosnek, dynia. Ważne, aby nie kłaść ich na ziemi, bez odpowiedniego przygotowania – warto zastosować pojemniki z dostępem do powietrza, jak; kosze wiklinowe, worki, skrzynie – z naturalnych materiałów.
Przechowywanie owoców i warzyw w domu
Jeśli chcesz, aby awokado szybciej dojrzało, włóż je do papierowej torby razem z jabłkiem – identycznie postępuj z niedojrzałymi bananami, za ten proces odpowiedzialny jest etylen. Znajduje się on w wielu innych warzywach i owocach, dlatego warto je odseparować od tych, którym grozi popsucie. Etylen zawierają również gruszki, papryka, banany, pomidory. Ciekawostką jest, że paradoksalnie jabłka wydłużają trwałość ziemniaków, dlatego można trzymać je blisko siebie.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements