Truskawki to owoce, które bardzo szybko tracą świeżość, dlatego warto zastanowić się nad ilością, jaką zamierzamy zakupić. Lepiej udać się na pobliski stragan częściej i cieszyć się z najlepszych owoców.
Czy myć truskawki?
Truskawki należy myć, ale dopiero na moment przed konsumpcją. Wilgotne truskawki szybciej się psują i pleśnieją. Truskawek nie należy długo namaczać, ponieważ chłoną wodę jak gąbka, tracąc swój smak i formę. Należy je porządnie opłukać pod bieżącą wodą lub zanurzyć w misce z zimną wodą. Umyć i obrać z szypułek możemy truskawki, które przeznaczamy do zamrożenia.
Czy myć truskawki w sodzie?
Uwaga! Jeśli martwisz się o to, czy na skórce znajdują się resztki nawozów, zrób płukankę z sody oczyszczonej. Na pół litra wody użyj pół łyżki sody i w takim roztworze mocz owoce przez około 5 minut. Można także zastosować wodę z odrobiną octu.
Czy przechowywać świeże truskawki z szypułkami?
Dzięki szypułkom owoce są dłużej świeże – usuwamy je dopiero po umyciu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zjadać lub wykorzystać do innych celów spożywczych. Szypułki są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Można je dodawać do koktajli lub zrobić z nich odżywczy napar do picia.
Czy truskawki można przechowywać w lodówce?
Najlepiej przechowywać owoce w temperaturze pokojowej. Jeśli jest ich za dużo, należy umieścić je w lodówce. Nie należy wrzucać ich do foliowych opakowań czy reklamówek, ponieważ szybciej się zepsują. Lepiej użyć pojemnika do przechowywania żywności lub płaskiego talerza, który trzeba wyłożyć papierowym ręcznikiem. Wybieramy tylko te owoce, które nie mają pleśni czy zabarwień, ani innych śladów psucia. Nakrywamy je drugą warstwą ręcznika. Truskawki wyjmujemy z lodówki co najmniej na pół godziny przed jedzeniem, aby były smaczniejsze.
Dlaczego warto jeść truskawki
Truskawki zawierają sporo witaminy C, z grupy B, witaminy A, E, PP, wiele cennych składników odżywczych, a także przeciwutleniacze polifenolowe, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Są źródłem błonnika, a do tego mają mało kalorii.
Angelika Drygas
Fot. envato elements