StoryEditorSZKODNIKI W KUCHNI

Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?

11.11.2022., 10:00h

Mole spożywcze to szkodniki, które mogą zagościć w naszej kuchni. Tych nieproszonych gości bardzo trudno się pozbyć, ale istnieją sposoby na wytępienie intruzów. Wystarczy wypróbować kilka sprawdzonych metod. Jak podjąć walkę z molami spożywczymi?

Jak wyglądają mole spożywcze?

Dorosłe mole spożywcze to owady małe lub średniej wielkości, posiadające smukłe ciało. Mogą przybierać różne barwy, w zależności od gatunku: od białej, srebrzystej, przez żółtą do szarobrunatnej. Cechą charakterystyczną moli kuchennych są łuski na skrzydłach, układające się we wzory. Jak odróżnić mole odzieżowe od spożywczych? Skrzydła tych pierwszych układają się w daszek podczas spoczynku. Skrzydła moli bytujących w kuchni leżą natomiast równolegle i płasko na owadzim ciele.

image

Larwy mola spożywczego przybierają postać gąsienicy.

FOTO: Envato Elements

Larwy mola spożywczego przybierają postać gąsienicy. Larwy najczęściej spotykanych gatunków moli przybierają brązową barwę całego ciała bądź mają brązową głowę i kremowo-białe tułowia.  Z zapłodnionych jaj wykluwają się już po 8 dniach. Żywią się one suchym pokarmem: ryżem, mąką, kaszami, płatkami, ziarnami zbóż, orzechami, migdałami, pieczywem czy suszonymi grzybami. Jeżeli w naszej kuchni zadomowiły się mole, odnajdziemy w tych produktach spożywczych charakterystyczną, cienką pajęczynkę.

Co się wiąże z obecnością moli spożywczych?

Mole spożywcze zasiedlają miejsca ciemne i trudno dostępne. Najczęściej spotykamy je tam, gdzie mają nieograniczony dostęp do pożywienia, dlatego rajem są dla nich niezamknięte opakowania z produktami sypkimi. Największe szkody wyrządzają larwy mola, które mają spore zapotrzebowanie na pokarm. W wyniku tego zanieczyszczają żywność.

Jak zwalczyć mole spożywcze?

Jeżeli zauważymy ślady bytności moli w kuchni, w pierwszej kolejności niezwłocznie powinniśmy dokonać przeglądu szafek i wszelkich produktów, w których mogłyby żerować larwy. Dorosłe mole spożywcze będą z pewnością latać w pobliżu źródeł pożywienia. Dokładną inspekcję wykonujemy po zmierzchu – wtedy mole będą aktywne. Wszystkie produkty, w których znajdziemy charakterystyczną pajęczynkę, należy wyrzucić. Dokładnie wymyjmy także wszystkie półki w kuchni, w których przechowywana jest żywność. Przedmioty, które mogły mieć kontakt z molami, przemywamy gorącą wodą z mydłem. Czyścimy także tyły szafek kuchennych, przestrzeń pod zlewozmywakiem, podłogi oraz ściany.

Bez dokładnego wyczyszczenia kuchni nie pozbędziemy się moli. Dorosłe osobniki pojawią się za jakiś czas, jeżeli nie wyrzucimy zainfekowanych produktów spożywczych!

Domowe sposoby na pozbycie się moli spożywczych

Po dokładnym umyciu wszystkich powierzchni ciepłą wodą, dodatkowo przecieramy blaty i szafki w kuchni octem winnym bądź roztworem wody z octem przygotowanym w proporcach 1:1. Do takiej mieszanki można dodać olejek z cytrusów bądź z goździków. Miseczkę z gorącym octem umieszczamy w szafkach i zamykamy ich drzwiczki. Wewnątrz możemy pozostawić również suchą skórkę pomarańczy, napar goździkowy bądź aromat waniliowy. Kuchnię warto często wietrzyć, otwierając przy tym szafki oraz szuflady.

Gotowe pułapki na mole kuchenne dostępne są w sklepach, ale można wykonać je także samodzielnie, w domowych warunkach. 

image

Aby uniknąć inwazji moli spożywczych, warto przechowywać mąki, ryże czy kasze w szklanych pojemnikach.

FOTO: Envato Elements
Do miseczki możemy wlać ocet winny zmieszany z winem wytrawnym. Mieszanka ta przyciągnie mole i w rezultacie szkodniki utopią się w substancji. Podobnie zadziała ocet jabłkowy czy zwykły ocet z kilkoma kroplami olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego i cytrynowego.

Aby uniknąć inwazji moli spożywczych, warto przechowywać mąki, ryże czy kasze w szklanych pojemnikach. Zabezpieczeniem będą także moskitiery zamontowane w oknach i kratkach wentylacyjnych.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements, Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 21:53