Jaką choinkę kupić? Na co zwracać uwagę podczas zakupu?
Podczas zakupów drzewka bożonarodzeniowego warto dokładnie przyjrzeć się wybranemu egzemplarzowi. Od stanu choinki będzie zależała jej żywotność, gdy już znajdzie się w domu. Im świeższy okaz, tym dłużej postoi, zdobiąc wnętrze i wprowadzając klimat Świąt. Jakie będą cechy, na które powinniśmy zwrócić uwagę? Przede wszystkim spójrzmy na igły. Gdy lekko potrząśniemy choinką, nie powinny one opadać. Igły muszą być ponadto soczyście zielone i elastyczne. Suche czy przebarwione wskazują na to, że drzewko było ścięte już dawno. Sprawdźmy też pień – gdy jest jasny, widać w nim słoje i dodatkowo zauważamy delikatne ślady żywicy, to choinka jest świeża. Odrzućmy egzemplarze z pniami ciemnobrązowymi bądź wręcz czarnymi, które są całe oblepione żywicą.
Co zrobić, aby choinka dłużej postała w domu? Jak przedłużyć żywotność drzewka ciętego?
Gdy już przyniesiemy choinkę ciętą do domu, możemy skrócić nieco jej pień. Wystarczy około 2-5 cm. W ten sposób również nieco odświeżymy nasz okaz. Następnie pozwólmy drzewku zaadaptować się do nowych warunków. Najpierw umieśćmy je w miejscu o temperaturze nieco niższej niż pokojowa. Może to być piwnica czy sień. Pozostawmy choinkę w chłodnych warunkach na co najmniej dobę. Po tym czasie dopiero przenosimy ją do docelowego pomieszczenia. W ten sposób unikniemy gwałtownego opadania igieł.
Optymalna temperatura dla drzewka bożonarodzeniowego to około 18℃. Najczęściej jest jednak tak, że umieszczamy je w reprezentacyjnym miejscu w domu, gdzie jest dosyć ciepło. Aby więc uniknąć szybkiego zrzucania igieł, nie stawiajmy choinki w pobliżu kaloryfera. Dobrze zrobi jej również regularne wietrzenie wnętrza. Wówczas do środka wpadnie sporo wilgotnego i chłodniejszego powietrza.
Poza tym warto wiedzieć, że lampki LED będą lepszą alternatywą dla tradycyjnych światełek. Wszystko przez to, że nie nagrzewają się tak szybko. Dzięki tego typu lampką igły z gałązek naszej choinki nie będą od razu opadać.
Kamila Berthold
Fot. Pixabay