StoryEditorSPRZĄTANIE

Jak skutecznie usunąć zaschnięty tłuszcz z piekarnika domowymi sposobami?

19.12.2022., 10:00h

Przypalony piekarnik jest bardzo trudny do wyczyszczenia. Zwęglone resztki jedzenia czy smugi zaschniętego tłuszczu potrafią być prawdziwą udręką. Do wyczyszczenia takich zabrudzeń można oczywiście użyć środków chemicznych. Istnieją jednak o wiele tańsze i bardziej naturalne sposoby na usunięcie zaschniętego tłuszczu.

Soda oczyszczona potrafi zdziałać cuda

Ten drobny proszek sprawdza się nawet w przypadku największych zabrudzeń. Można go używać zarówno w łazience, jak i w kuchni. Dodatkowo sposobów szorowania piekarnika sodą oczyszczoną jest sporo. Jeżeli nasz piekarnik jest tylko lekko przybrudzony i nie ma na nim dużych plam z tłuszczu, można po prostu zwilżyć ścianki piekarnika, a potem zasypać je sodą. Tak zaaplikowany proszek pozostawiamy na noc – soda się uaktywni i zacznie rozpuszczać zabrudzenia. Rano przecieramy piekarnik ściereczką.

A co w przypadku bardzo zabrudzonego piekarnika? W tym przypadku można z sody oczyszczonej przygotować specjalną papkę. To mieszanina wody i sody w proporcji 1:1. Powstała maź powinna być na tyle gęsta, aby nie spływała ze ścianek piekarnika. Jeżeli zabrudzenia są naprawdę spore, najefektywniejsze będzie szorowanie. Szorstką stroną gąbki do mycia naczyń rozprowadzamy papkę. Po zakończeniu szorowania wszystko dokładnie spłukujemy letnią wodą.

Płyn do mycia naczyń – sprzymierzeniec w walce z tłuszczem

Warto spróbować najpierw rozmiękczyć trudne zabrudzenia, takie jak na przykład plamy z tłuszczu. W tym celu świetnie sprawdzi się płyn do mycia naczyń. Jest bezpieczny, delikatny dla skóry, a przy tym dobrze wiąże tłuszcz i pomaga go zmyć. Do żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą wlewamy kilka kropel płynu do mycia naczyń. Następnie wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut na maksymalnie grzanie. Wytworzona para wodna z płynem osiądzie na ściankach, a dzięki temu mycie będzie o wiele łatwiejsze.

Ocet – poskramiacz zabrudzeń

Ocet to bardzo często wykorzystywany składnik podczas sprzątania. Chociaż jego zapach może być nieprzyjemny, to bez obaw – szybko się ulotni i nie przeniesie się na pieczone potrawy. Istnieje kilka sposobów na czyszczenie przy pomocy octu. Pierwszy polega na przygotowaniu mieszaniny z 5 łyżek octu, 4 łyżek sody oczyszczonej oraz 5 kropli płynu do mycia naczyń. Uważajmy jednak podczas wlewania octu do sody, gdyż może zajść wówczas reakcja chemiczna, w wyniku które mieszanina będzie pienić się i kipieć. Możemy jeszcze do całości dodać sok z połowy cytryny. Doskonale odświeży on naszą mieszaninę, wydzielając przyjemny zapach. Tak przygotowany preparat będzie mocno się pienił. Nakładamy go na największe zabrudzenia i odczekujemy godzinę. Po tym czasie ścieramy pianę szmatką.

Z octu można również stworzyć inny płyn, który nada się na trudne zabrudzenia. Wystarczą 3 łyżki boraksu, 1/4 szklanki octu, 2 szklanki gorącej wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Powstały preparat musimy dokładnie wymieszać – dzięki temu boraks się rozpuści. Uzyskaną mieszaninę przelewamy do butelki z atomizerem. Płyn rozprowadzamy po ściankach i drzwiczkach piekarnika. Pozostawiamy na około 1-2 godzin. Następnie specyfik zbieramy mokrą gąbką lub lekko zwilżoną miękką szmatką.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 03:07