Pędzenie cebuli na szczypior – kiedy rozpocząć uprawę?
Tak zwane pędzenie warzyw polega na zmuszeniu roślin do wzrostu poza okresem ich naturalnej wegetacji, a więc jesienią i zimą. W teorii można zrobić to także latem, wtedy jednak najczęściej nie ma już takiej potrzeby. Można tę taktykę zastosować także w przypadku kwiatów cebulowych, takich jak tulipany czy hiacynty. Późna jesień będzie optymalną porą do rozpoczęcia pędzenia cebuli na szczypior. Dzięki temu przez cały, trudny jesienno-zimowy okres zapewnimy sobie bombę zielonych witamin. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozpocząć uprawę nawet pod koniec lutego! Pędzenie jest dosyć proste – potrzebujemy wyłącznie dobrze nasłonecznionego miejsca oraz odpowiedniej wielkości naczynia.
Jaką cebulę wybrać?
Cebulka powinna być odpowiednio duża, ale także zdrowa. Nie mogą pojawiać się na niej żadne uszkodzenia czy objawy gnicia. Optymalna wielkość cebuli to między 40 a 70 g. Do pędzenia na szczypior idealnie nadadzą się te warzywa, które pod koniec sezonu zostały wykopane z ogrodu. Wśród takich bulw często znajdują się te, które mają gąbczastą szyjkę. Nie nadają się one do zimowego składowania, ale można je wykorzystać do domowej uprawy.
Jeżeli nie posadziliśmy w sezonie cebuli, możemy dopędzenia wykorzystać także warzywa ze sklepu, które przeznaczone są do konsumpcji. Najlepiej wybierać pojedyncze sztuki i upewniać się, czy nie są one uszkodzone. Łupiny muszą być żółte, a konsystencja – twarda i jędrna. Dobrze będzie, jeżeli zauważymy zielone liście wybijające z szyjki.
Również odmiana cebuli ma znaczenie! Od tego zależy smak szczypiorku. Łagodniejsze nuty uzyskamy z pędzonej dymki bądź białej cebuli. W sklepach ogrodniczych można znaleźć wiosną także specjalną cebulę na szczypior. Ta roślina wypuszcza znacznie drobniejsze liście.
Jak pędzić cebulę w ziemi, a jak w wodzie?
Najpopularniejszym sposobem jest pędzenie cebuli w ziemi. Podłoże nie musi być żyzne, gdyż cebula wszystkie substancje odżywcze gromadzi w bulwie. Istotne jednak, aby ziemia była świeża i pozbawiona resztek innych roślin. Mogłyby one powodować gnicie.
Kształt i wielkość doniczki jest w sumie obojętna. Te parametry zależą od skali planowanej uprawy. Musimy zwrócić jedynie uwagę na głębokość donicy – musi ona zapewnić roślinie stabilność. Najczęściej do pędzenia cebuli wybiera się korytka lub skrzynki. Te pojemniki doskonale zmieszczą się na parapecie. Cebule rozmieszczamy w podłożu w odstępach co około 6 cm. Każda z ich powinna być przysypana ziemią nie bardziej niż do około 2/3 swojej wysokości. Delikatnie ugniatamy podłoże, co pomoże unieruchomić bulwy. Następnie podlewamy całość odstaną wodą. Donice umieszczamy na nasłonecznionym parapecie.
Idealna temperatura dla rozwoju szczypiorku to od 20 do 25°C. Podlewanie musi być regularne, lecz umiarkowane. Gleba nie może być zbyt wilgotna, ponieważ to będzie sprzyjać gniciu. Pod żadnym pozorem nie lejemy wody na bulwy! Zamiast tego polewamy bezpośrednio podłoże. Przy wyższej temperaturze możemy pomyśleć o wietrzeniu pomieszczenia.
Alternatywnie cebulę do pędzenia na szczypior można także umieścić w wodzie. To idealne rozwiązanie dla alergików i posiadaczy małych kuchni. Potrzebować będziemy słoika w odpowiednim rozmiarze. Cebula powinna być na tyle szeroka, by blokować się między ściankami naczynia i nie wpadać do wnętrza. Słoik wypełniamy wodą tak, aby włożone do niego warzywo dotykało poziomu cieczy tylko korzeniami. Zamiast słoika możemy wykorzystać inne naczynie – szklankę czy dekoracyjny kubek. Wodę regularnie uzupełniamy, gdyż korzenie muszą być stale zanurzone. Co kilka dni warto wymienić wodę na nową.
Pędzenie cebuli na szczypior – jak długo to trwa?
Od wysadzenia cebuli do uzyskania wysokiego szczypioru mijają w teorii trzy lub cztery tygodnie. W praktyce świeżym szczypiorkiem będziemy mogli cieszyć się już wcześniej, zwłaszcza kiedy wybraliśmy bulwę ze wschodzącymi już listkami. Dojrzały szczypior to liście sięgające 30 cm wysokości. Wyhodowany szczypior najlepiej ścinać partiami, aby niższym liściom pozwolić dorosnąć. Jeśli jedna z cebul przestanie już płodzić, można ją wymienić na nową. Wiosną naszą uprawę bez obaw możemy przenieść na balkon.
Dlaczego warto pędzić cebulę?
Hodowanie własnego szczypioru to oczywiście kwestia finansowych oszczędności, lecz nie tylko! Jeżeli wybierzemy cebulę z pewnego źródła, nie musimy obawiać się znajdujących się w warzywach sklepowych groźnych substancji – pestycydów czy metali ciężkich. Domowa uprawa to także piękna ozdoba kuchni. Poza tym pędząc cebulę na szczypior zapewniamy sobie oraz całej rodzinie łatwy dostęp do świeżej i aromatycznej przyprawy. Szczypior doskonale ożywia kanapki, sałatki oraz jajecznice. Nadmiar szczypiorku można także bez problemu zamrozić.
Szczypior sprzyja odporności. Jest bogaty w witaminy C i K, zawiera również witaminy A, B1, B2 oraz kwas foliowy. Dostarcza także żelaza, potasu i magnezu. Za charakterystyczną woń odpowiadają jednak organiczne związki siarki. W szczypiorku oraz czosnku i cebuli obecna jest alicyna. Ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu możemy uchronić się przed sezonowymi infekcjami. Naukowcy udowadniają, że regularne spożywanie szczypiorku może także chronić przed nowotworem.
Kamila Berthold
Fot. Envato elements