Czy warto jeść pieczarki?
Zdaniem wielu osób, pieczarki nie są grzybami pełnowartościowymi i nie mają tylu wartości odżywczych, co zebrane samodzielnie w lesie podgrzybki czy maślaki. Jak się okazuje, to błąd. Poza tym, że pieczarki są rozchwytywane w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ ich dodatek do potraw nadaje im niepowtarzalnego aromatu i smaku, to są po prostu zdrowe i warto je jeść, bo dostarczają do naszego organizmu wielu wartości odżywczych.
Jakie witaminy są w pieczarkach?
Temat pieczarkowego biznesu w polskich mediach społecznościowych nabrał rozbiegu wraz z emisją 8. edycji „Rolnik szuka żony” i występującą w niej rolniczką Kamilą Boś, która w swoim gospodarstwie zajmuje się uprawą pieczarek.
Jak przyznaje rolniczka, warto jeść pieczarki, bo są one źródłem wielu ważnych witamin, takich jak najważniejsza w mało słonecznym okresie jesienno-zimowym witamina D. Ponadto grzyby te dostarczają do naszego organizmu takich pierwiastków, jak żelazo, potas, wapń, sód i cynk.
Ponadto działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Czy pieczarki trzeba myć i obierać?
Kwestia mycia i obierania pieczarek pozostaje kwestią sporną w wielu domostwach. Zdaniem większość, należy je nie tylko myć, ale również obierać. Rozstrzygnięciem sporu postanowił się zająć tiktoker prowadzący kanał YouTube o nazwie „Do roboty”, który odwiedził Kamilę Boś w jej gospodarstwie i dowiedział się, jak to jest z myciem i obieraniem pieczarek.
Jak się okazuje, Kamila Boś jest zdania, że nie należy obierać pieczarek, ponieważ to właśnie pod ich skórką znajduje się najwięcej witamin i wartości odżywczych. Ponadto wyjaśniła, że mycie pieczarek to ryzykowny proceder, ponieważ są one grzybami chłonącymi wodę, jak gąbka, dlatego, jeśli już trzeba je umyć, to należałoby dokładnie je wysuszyć.
Pieczarki puszczają wodę podczas gotowania – co robić?
Każdy z nas zna ten moment, gdy pieczarki, zamiast odparować, pływają w wodzie, którą oddały, gdy temperatura wzrosła. Jak się okazuje, Kamila Boś ma swój patent na taką sytuację. Zdaniem rolniczki, wystarczy w początkowej fazie smażenia ustawić wysoki ogień, a dopiero potem go zmniejszyć, wówczas pieczarki nie powinny puścić tyle wody.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: TikTok/doroboty.tv