StoryEditorRolnik szuka żony

Przepis na chałkę z kruszonką od Małgosi Borysewicz z „Rolnik szuka żony”

Małgosia Borysewicz z „Rolnik szuka żony” znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Ostatnio podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na pyszną chałkę. Jak ją wykonać?

Małgosia Borysewicz to wzór dla innych rolniczek

Małgosia Borysewicz jest rolniczką z Podlasia, która w swoim gospodarstwie wraz z mężem zajmuje się hodowlą bydła mlecznego i uprawą roślin. Jej życie odmieniło się po udziale w programie „Rolnik szuka żony”. Samotna wówczas Małgosia potrzebowała męskiego wsparcia i takie też znalazła. Udział w show wykorzystała w doskonały sposób, udzielając się w mediach społecznościowych.

Na swoim profilu, na Instagramie, przekazuje treści dotyczące prowadzenia gospodarstwa, związanej z tym dokumentacji, jednak najczęściej zabiera swoich obserwatorów do kuchni, która jest jej prawdziwym królestwem.

Przepis na chałkę od Małgosi z „Rolnik szuka żony”

Obserwatorzy profilu Małgosi wiedzą, że chyba nie istnieje potrawa, której nie umiałaby przyrządzić od podstaw. Rolniczka wypieka chleba, wyrabia wędliny, przygotowuje różne ciasta i desery, a po jej torty bezowe ustawiają się kolejki. Gotuje zarówno po staropolsku, jak i zdrowo, ponieważ ze względu na swoje zdrowie stara się ograniczać spożycie glutenu. Małgosia często wykorzystuje w kuchni mleko ze swojego gospodarstwa. Ostatnio, zwarzywszy na początek sezonu truskawkowego, rolniczka postanowiła upiec drożdżową chałkę z kruszonką, którą następnie posmarowała masłem i świeżo przygotowaną konfiturą z owoców.

Rolniczka podzieliła się z widzami przepisem. Oto on:

Chałka:

  • 5 dag drożdży ,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżka cukru (połączyć do rozpuszczenia),
  • wlać do misy,
  • dodać 50 dag mąki,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka smalcu (opcjonalnie więcej mąki, gdy ciasto będzie lejące),
  • ugnieść i odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki cukru.

Wykonanie chałki:

  • zapleć warkocz z ciasta,
  • posmaruj roztrzepanym jajkiem,
  • posyp kruszonką,
  • upiecz chałkę: 170 stopni 45 minut (termoobieg).

Smacznego!

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: Instagram/rolnikwszpilkach

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 15:26