Małgosia Borysewicz to wzór dla innych rolniczek
Małgosia Borysewicz jest rolniczką z Podlasia, która w swoim gospodarstwie wraz z mężem zajmuje się hodowlą bydła mlecznego i uprawą roślin. Jej życie odmieniło się po udziale w programie „Rolnik szuka żony”. Samotna wówczas Małgosia potrzebowała męskiego wsparcia i takie też znalazła. Udział w show wykorzystała w doskonały sposób, udzielając się w mediach społecznościowych.
Na swoim profilu, na Instagramie, przekazuje treści dotyczące prowadzenia gospodarstwa, związanej z tym dokumentacji, jednak najczęściej zabiera swoich obserwatorów do kuchni, która jest jej prawdziwym królestwem.
Przepis na chałkę od Małgosi z „Rolnik szuka żony”
Obserwatorzy profilu Małgosi wiedzą, że chyba nie istnieje potrawa, której nie umiałaby przyrządzić od podstaw. Rolniczka wypieka chleba, wyrabia wędliny, przygotowuje różne ciasta i desery, a po jej torty bezowe ustawiają się kolejki. Gotuje zarówno po staropolsku, jak i zdrowo, ponieważ ze względu na swoje zdrowie stara się ograniczać spożycie glutenu. Małgosia często wykorzystuje w kuchni mleko ze swojego gospodarstwa. Ostatnio, zwarzywszy na początek sezonu truskawkowego, rolniczka postanowiła upiec drożdżową chałkę z kruszonką, którą następnie posmarowała masłem i świeżo przygotowaną konfiturą z owoców.
Rolniczka podzieliła się z widzami przepisem. Oto on:
Chałka:
- 5 dag drożdży ,
- 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka cukru (połączyć do rozpuszczenia),
- wlać do misy,
- dodać 50 dag mąki,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka smalcu (opcjonalnie więcej mąki, gdy ciasto będzie lejące),
- ugnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie chałki:
- zapleć warkocz z ciasta,
- posmaruj roztrzepanym jajkiem,
- posyp kruszonką,
- upiecz chałkę: 170 stopni 45 minut (termoobieg).
Smacznego!
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: Instagram/rolnikwszpilkach