StoryEditorNowoczesne AGD

Maszynka do mielenia mięsa idealna w każdym wymiarze. Jaką wybrać?

28.07.2023., 14:00h
Maszynka do mielenia mięsa jest również dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub robią to rzadko. Dzięki niej możemy przygotować więcej dań, niż może nam się wydawać. Ten sprzęt przyda się na pewno w każdej kuchni.

Jakie są rodzaje maszynek do mielenia mięsa?

Na rynku możemy kupić ręczną lub elektryczną maszynkę do mielenia mięsa. Ta ostatnia jest częściej wybierana, gdyż jest wydajniejsza, oszczędza czas oraz energię, a cenowo nie odbiega od tej ręcznej. Jedyną naszą pracą jest przełączanie włącznika oraz ręczne wkładanie produktów do zmielenia.

Co jest najważniejsze w wyborze maszynki do mielenia mięsa?

„Sercem” maszynki jest silnik, którego moc nie może być mniejsza niż 500 W (standardowo liczy się, że w ciągu minuty urządzenie powinno zmielić 1,5 kg mięsa). Wybór modelu zależy także od długości korzystania ze sprzętu – im większa będzie, tym dłużej i szybciej popracuje bez przerwy i bez narażenia na przegrzanie. Innym przydatnym elementem może być również automatyczny przełącznik, dzięki któremu silnik, w razie potrzeby, sam się wyłączy. Są dostępne modele, w których moc sięga ponad 2000 W – wtedy maszynka w minutę zmieli nawet 3-3,5 kg mięsa.

Akcesoria, w które warto się wyposażyć

Maszynka do mielenia mięsa to sprzęt, który przyda się w każdej kuchni. Nawet w tej, w której nie spożywa się mięsa, a to dzięki jej wielofunkcyjności. Możemy w niej nie tylko zmielić mięso, na co wskazuje nazwa, ale również poszatkować warzywa, pokroić je w talarki, wycisnąć sok czy zmielić kawę. Wszystko zależy do tego, jaki model kupimy i jakie będzie posiadał akcesoria.

Zmiel mięso i nie tylko

Najbardziej podstawowym elementem są sitka. Występują w różnej ilości i rozmaitej średnicy oczek. Standardowo, najmniejsza średnica to 2,7 mm, większa 4 mm, a największa – 8 mm. Może być ich jednak więcej. To właśnie one pozwalają wybrać stopień zmielenia mięsa czy innego produktu. Wybór zależy od dania, które mamy zamiar przygotować.

image
Małe AGD do kuchni

Sekret gofrów jak znad morza: idealna gofrownica. Jaką wybrać do domu?

Mięso drobno mielone nada się do nadziewania, np. pierogów czy do pasztecików, średnio zmielone będzie odpowiednie do przyrządzenia spaghetti bolognese, gołąbków czy kotletów, a grubo zmielone – do kiełbas. Jeśli mamy zamiar wyrabiać domową kiełbasę, warto zadbać o taki dodatek jak nasadka do napełniania kiełbasy.

image

Maszynka do mielenia mięsa

FOTO: Envato Elements

Jeśli planujemy użytkować ją w tradycyjny sposób i mielić dużo mięsa różnego rodzaju, warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana maszynka posiada funkcję rewersu. Pozwala ona na cofnięcie obrotu maszynki, gdy w mięsie znajdzie się twardszy kawałek, np. chrząstka. W maszynce zmielić można nie tylko mięso. Posłuży także do przygotowania sera do klusek, np. leniwych albo do deserów – takich jak sernik.

Co jeszcze można zrobić dzięki maszynce do mielenia mięsa?

Z akcesoriów możemy wybrać też szatkownicę krojącą na plastry czy siekającą na wióry. Dzięki niej możemy szybko utrzeć ziemniaki na placki. Jeśli lubimy świeże soki z cytrusów – powinniśmy wyposażyć się także w przystawkę do wyciskania. A może lubimy zapach świeżo zmielonych ziaren kawy z rana? Od tego też jest specjalna końcówka. Warto wybrać model, w którym te elementy są wykonane z dobrej jakości materiałów – ze stali nierdzewnej bądź szlachetnej. To sprawi, że maszynka posłuży przez długie lata.

Inne elementy, które się przydadzą

Dobrze jest, żeby wybrana maszynka była wyposażona w antypoślizgowe nóżki, dzięki którym nie zsunie się z blatu. O bezpieczeństwo palców możemy zadbać poprzez zakup maszynki z popychaczką. Elementów jest dużo, ale są stosunkowo łatwe w czyszczeniu, szczególnie kiedy możemy wkładać je do zmywarki. Jedynym minusem mogą być spore gabaryty. Trzeba pilnować, żeby akcesoria nie pogubiły się w kuchni. Ułatwić to może zachowanie oryginalnego opakowania, do którego będziemy je z powrotem chować lub zakup pokrowca.

Ile kosztuje dobra maszynka do mielenia mięsa?

Cena maszynki do mielenia mięsa potrafi sięgnąć kilku tysięcy złotych, ale taką do użytku domowego, z wieloma akcesoriami i dobrym silnikiem kupimy już od 300 zł do około tysiąca.

Teresa Karwacka

Fot. envato elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 19:54