
Jakie są rodzaje gofrownic?
Świat gofrownic jest bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać! Przede wszystkim, istnieją aż trzy typy tych urządzeń, spośród których możemy wybierać:
- gofrownice klasyczne,
- gofrownice typu “2w1” z opiekaczem,
- gofrownice przemysłowe.
Na domowy użytek zwykle wybieramy gofrownicę klasyczną lub urządzenie wielofunkcyjne typu “2w1”. Są one całkowicie wystarczające - by cieszyć się goframi jak z nadmorskiej budki, wcale nie potrzebujemy profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Nie oznacza to jednak, że każda gofrownica da taki sam efekt.
Jaką gofrownicę kupić do domu?
Najważniejszym parametrem przy wybieraniu gofrownicy do domu powinna być jej moc. Choć na rynku znajdziemy urządzenia o mocy od 700 W w górę, najsłabsze z nich mogą okazać się nietrafionym zakupem. By móc cieszyć się chrupkimi goframi, lepiej wybrać gofrownicę o mocy powyżej 1000 W. Przy 1200-1400 W szansa, że wafle szybko się upieką i nie będą rozmiękłe, jest bardzo duża.
Istotny przy wyborze gofrownicy jest również materiał, z którego ją wykonano. Może się zdarzyć, że oczaruje nas piękne urządzenie w pastelowej obudowie z plastiku, lecz szybko wyląduje na śmietniku. Trzeba bowiem pamiętać, że gofrownica będzie się nagrzewała do wysokiej temperatury. Cienki plastik może tego nie wytrzymać! Lepszym wyborem jest solidna obudowa, np. taka wykonana ze stopu metali. Sprzęt będzie cięższy i być może nie tak ładny, ale z dużym prawdopodobieństwem posłuży nam przez lata.
Czy powłoka gofrownicy ma znaczenie?
Wiedząc już na co zwrócić uwagę przy oglądaniu gofrownicy z zewnątrz, przejdźmy do jej wnętrza, które jest nie mniej istotne. Możemy znaleźć maszynki do gofrów, które będą miały wyjmowane płytki. To dodatkowa zaleta, ponieważ ta cecha ułatwia czyszczenie. W zależności od tego, z jakiego materiału je wykonano, wkłady do gofrownicy można myć ręcznie lub w zmywarce.
Płytki do gofrownicy mogą mieć powłokę aluminiową, teflonową, żeliwną lub ceramiczną. Ten pierwszy typ spotyka się zwykle w tanich gofrownicach i lepiej z nich zrezygnować - ciasto będzie się do nich przyklejało i szybko ulegną zniszczeniu. Powłoka teflonowa to gwarancja, że nic nie będzie przywierało, jednak przy niewłaściwym użytkowaniu może się porysować. Odporne na uszkodzenia są płytki żeliwne, które równomiernie się nagrzewają i zwykle długo służą w warunkach domowych, ale w tanich modelach musimy liczyć się z tym, że gofry mogą się przyklejać. Z kolei powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania i zapobiega przywieraniu.
Co do kuchni: gofrownica bąbelkowa, w kratkę czy w zwierzątka?
Obecnie na rynku znaleźć można nie tylko urządzenia wielofunkcyjne, które dają możliwość robienia gofrów, opiekania kanapek czy wypiekania muffinów i donutów, ale też gofrownice, które pozwalają uzyskać gofry w różnych kształtach. Kilka lat temu Polskę podbiły gofry bąbelkowe - dziś bez trudu kupimy sprzęt, który pozwoli nam zrobić je w domu. Z kolei aby uszczęśliwić dzieci, możemy wybrać gofrownicę, z której uzyskamy wafle w kształcie zwierzątek bądź takie, które przypominają klocki. Jak się odnaleźć w takim gąszczu ofert? Przede wszystkim należy pamiętać o podstawowym wyznaczniku, czyli mocy. Nawet najpiękniejsze urządzenie, które nie ma odpowiedniej mocy, nie pozwoli nam uzyskać chrupkich i smacznych gofrów. Analiza wszystkich parametrów jest kluczowa i to ona pozwoli zadecydować czy warto wydać pieniądze na dany sprzęt.
Jaką gofrownicę wybrać do małej kuchni?
Solidna metalowa gofrownica to spore i dość ciężkie urządzenie. Z tej przyczyny wiele osób rezygnuje z zakupu, ponieważ nie ma miejsca na przechowywanie kolejnego sprzętu. Jeżeli jednak zależy nam na domowych gofrach, warto rozważyć zakup gofrownicy typu “2w1” lub “3w1”. Wówczas możemy zrezygnować z posiadania tostera czy opiekacza, ponieważ sprawę załatwią wymienne wkładki, a w kuchennej przestrzeni pojawi się jedno urządzenie zamiast dwóch czy trzech. Przy niewielkiej kuchni dodatkową zaletą jest także możliwość przechowywania gofrownicy w pionie i w poziomie.
Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu gofrownicy?
Dodatkowe aspekty, na które warto zwrócić uwagę, gdy wybieramy gofrownicę do kuchni, to:
- zamknięcie - powinno być dobrze dopasowane, ponieważ gofry podczas pieczenia będą rosły, a jeżeli gofrownica nie będzie się dobrze zamykać, ciasto może się wylewać lub wafle będą niedopieczone;
- możliwość regulacji temperatury – wiele sprzętów ma taką funkcję, jest ona przydatna i usprawnia pieczenie gofrów;
- sygnały gotowości do pracy – zwykle w postaci kontrolek, które sygnalizują, czy urządzenie odpowiednio się nagrzało i czy gofry są gotowe do wyjęcia;
- antypoślizgowa podstawa – zapewnia bezpieczeństwo i wygodę podczas pieczenia i wyjmowania gofrów;
- liczba gofrów - w zależności od gofrownicy możemy smażyć od 2 do 5 wafli jednocześnie, większa liczba gofrów na raz to dobre rozwiązanie np. dla dużej rodziny.
Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
Wykonana z dobrych materiałów gofrownica o dużej mocy sprawia, że robienie gofrów w domu to sama przyjemność. Jednak jeżeli wiemy, że sprzęt nie będzie często wykorzystywany, można go zastąpić na przykład specjalną patelnią do gofrów, której używa się na kuchence, lub foremką, wstawianą do piekarnika. Koszty takich urządzeń są dużo niższe, a dobra jakość wykonania gwarantuje, że długo posłużą.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements