Jak szybko zrobić jabłka w cieście?
Jabłka w cieście można serwować na różne sposoby. Można podać je w formie racuszków lub owoców zatopionych w cieście podobnym do naleśnikowego. Jednak osoby, które potrzebują przygotować szybko słodką przekąskę, mogą sięgnąć po ciasto francuskie. Wówczas zaoszczędzimy dużo czasu: wystarczy około pół godziny, by ten deser był gotowy. Ominie nas także proces smażenia, bo ciasto francuskie piecze się w piekarniku.
Jeżeli szukasz przepisu na klasyczne jabłka w cieście, zajrzyj do naszego artykułu: Świętuj Światowy Dzień Jabłka codziennie z przepisem na jabłka w cieście
Co włożyć do jabłek w cieście?
Jabłka w cieście możesz wypełnić na wiele sposobów. My proponujemy wariant z czekoladą i orzechami, ale w środku możesz umieścić na przykład nieco powideł lub dżemu, rodzynki, migdały, żurawinę, inne suszone owoce, miód, płatki owsiane, kaszę jaglaną, ryż czy twarożek.
Przepis na jabłka w cieście francuskim z czekoladą i orzechami
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 gorzka czekolada
- 150 g orzechów laskowych
- gruby cukier
Przygotowanie:
Jabłka umyj, pokrój na połówki i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. W wydrążonych w ten sposób otworach umieść gorzką czekoladę (może być np. starta na wiórki) oraz orzechy. Złóż połówki jabłek ze sobą i owiń je ściśle kwadratami z ciasta francuskiego. Nakłuj je widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu posyp grubym cukrem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements