StoryEditorLukier na święta

Poznaj 3 sposoby na lukier do pierników!

Lukier to podstawa świątecznych stylizacji kulinarnych! Okazuje się, że jest kilka rodzajów dekoracji na pierniczki, ciasteczka i ciasta! Do wyboru lukier zwykły, królewski i kolorowy!

Klasyczny lukier do pierników 

Zrobienie klasycznego lukru nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zadbać o właściwą konsystencję, korzystając z proporcji bądź działając metodą prób i błędów, aż osiągniemy oczekiwany efekt. 

Przeczytaj także: Przepis na miękkie pierniczki alpejskie na Boże Narodzenie

Składniki

  • 40 dag cukru pudru 
  • 4 łyżki wody 
  • dodatkowo: 4 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie

Z cytryny wyciśnij sok. Wodę podgrzej, by była co najmniej letnia. Wsyp cukier puder do naczynia, zalej wodą i sokiem z cytryny, wymieszaj, by powstała gładka, dość zwarta masa. Powinna być gęsta, ale spływać z łyżki. Jeżeli masa jest za rzadka, dosyp więcej cukru pudru, jeżeli zbyt gęsta - dolej wody lub soku z cytryny. Lukruj całkowicie wystudzone pierniki. 

Przepis na lukier królewski

Alternatywą dla zwykłego lukru jest lukier królewski. Jest idealnie biały i nieprzezroczysty. Udekorowane nim pierniczki wyglądają niezwykle elegancko! 

Przeczytaj także: Pierniki - przepis na idealne ciastka na Gwiazdkę

Składniki

  • 180 g cukru pudru 
  • 1 białko jajka 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka umieść w szklanej misce i ubijaj przez około minutę, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny, ubijaj, aż masa zrobi się sztywna. Powinna być biała i pozbawiona grudek, jeżeli jakieś się pojawią, rozetrzyj je łyżką lub trzepaczką. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej białek, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru. 

Jak go zrobić kolorowy lukier? 

Jeżeli marzysz o widowiskowych piernikach, rozważ zrobienie kolorowego lukru! Z łatwością podkręcisz podstawowy przepis, dodając sztuczne lub naturalne barwniki. Można ich użyć zarówno do zwykłego lukru, jak i do królewskiego. Aby uzyskać pożądany kolor, dodaj do lukru: 

  • czerwony – sok z wiśni, aronii, jagód; 
  • pomarańczowy - sok z marchwi; 
  • żółty - szczyptę kurkumy; 
  • zielony – zblendowaną na gładko miętę lub szpinak albo odciśnięty z nich sok. 
image
FOTO: Pixabay

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 09:33