StoryEditorGotowe od razu!

Pierniki - przepis na idealne ciastka na Gwiazdkę

Pierniczki to zdecydowanie jeden z najbardziej świątecznych wypieków. Świetnie smakują, a do tego pięknie pachną! Z pewnością pomogą stworzyć bożonarodzeniową atmosferę w domu, a ich przygotowanie to okazja do spędzenia czasu z rodziną. Kiedy je upiec? Jak przechowywać pierniki?

Kiedy upiec pierniczki? 

W związku z tym, że jednym z najpopularniejszych przepisów na gwiazdkowe wypieki jest ten na piernik staropolski, wiele osób sądzi, że ciasto na pierniczki trzeba przygotowywać wiele wcześniej. Oczywiście, z długo leżakującego ciasta na piernik staropolski również można zrobić małe ciasteczka i wówczas trzeba nastawić masę na ok. miesiąc przed wypiekiem. 

Można jednak przygotować także pierniczki, które nie muszą tak długo leżakować. Wystarczą 3 tygodnie dla pierników w typie norymberskich i około tygodnia dla alpejskich. Można jednak także upiec pierniki w ostatniej chwili - wówczas sprawdzi się przepis na ciasto, które nie musi leżakować. 

Jak przechowywać upieczone pierniki? 

Pierniczki, które zostały wypieczone wcześniej, z czasem nabiorą dodatkowego aromatu. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, np. w słoiku. Jeśli chcemy mieć pewność, że zmiękną, do słoika warto włożyć obraną połówkę jabłka i wymieniać ją co kilka dni, by nie spleśniała. 

Uwaga: pierniczki należy przechowywać nieudekorowane! Ciastka, którym dajemy czas na zmięknięcie, najlepiej dekorować ok. 2-3 dni przed świętami. Z kolei takie, które podamy od razu, można udekorować tuż po upieczeniu. Najważniejsze, by wystygły! 

Szybkie pierniczki bez leżakowania - prosty przepis dla spóźnialskich 

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 0,5 kostki masła 
  • 3 duże jaja 
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników 

Przygotowanie: 

Miód podgrzej w rondelku do płynnej postaci. Dodaj przyprawę do piernika, masło oraz cukier. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do ostygnięcia. W osobnym naczyniu lub na stolnicy wymieszaj mąkę z sodą. Wbij jajka. Dodaj masę miodową i zagnieć ciasto. Powinno mieć dość zwartą konsystencję - w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Po wyrobieniu odłóż na ok. 40 minut do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 cm. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek i układaj na blasze. Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. 

Gdy pierniczki ostygną, ozdób lukrem, za pomocą cukrowych pisaków lub ulubionych dekoracji.

image

Pierniczki wyglądają wspaniale ozdobione domowym lukrem.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 18:56