Kiedy upiec pierniczki?
W związku z tym, że jednym z najpopularniejszych przepisów na gwiazdkowe wypieki jest ten na piernik staropolski, wiele osób sądzi, że ciasto na pierniczki trzeba przygotowywać wiele wcześniej. Oczywiście, z długo leżakującego ciasta na piernik staropolski również można zrobić małe ciasteczka i wówczas trzeba nastawić masę na ok. miesiąc przed wypiekiem.
Można jednak przygotować także pierniczki, które nie muszą tak długo leżakować. Wystarczą 3 tygodnie dla pierników w typie norymberskich i około tygodnia dla alpejskich. Można jednak także upiec pierniki w ostatniej chwili - wówczas sprawdzi się przepis na ciasto, które nie musi leżakować.
Jak przechowywać upieczone pierniki?
Pierniczki, które zostały wypieczone wcześniej, z czasem nabiorą dodatkowego aromatu. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, np. w słoiku. Jeśli chcemy mieć pewność, że zmiękną, do słoika warto włożyć obraną połówkę jabłka i wymieniać ją co kilka dni, by nie spleśniała.
Uwaga: pierniczki należy przechowywać nieudekorowane! Ciastka, którym dajemy czas na zmięknięcie, najlepiej dekorować ok. 2-3 dni przed świętami. Z kolei takie, które podamy od razu, można udekorować tuż po upieczeniu. Najważniejsze, by wystygły!
Szybkie pierniczki bez leżakowania - prosty przepis dla spóźnialskich
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki masła
- 3 duże jaja
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Miód podgrzej w rondelku do płynnej postaci. Dodaj przyprawę do piernika, masło oraz cukier. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do ostygnięcia. W osobnym naczyniu lub na stolnicy wymieszaj mąkę z sodą. Wbij jajka. Dodaj masę miodową i zagnieć ciasto. Powinno mieć dość zwartą konsystencję - w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Po wyrobieniu odłóż na ok. 40 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 cm. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek i układaj na blasze. Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Gdy pierniczki ostygną, ozdób lukrem, za pomocą cukrowych pisaków lub ulubionych dekoracji.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements