StoryEditorCiasto na święta

Jak zrobić piernik staropolski? Kiedy go nastawić?

Piernik staropolski może się wydawać wymagającym wypiekiem, bowiem trzeba pamiętać o tym, by nastawić go z odpowiednim wyprzedzeniem. Im dłużej będzie dojrzewał w odpowiednich warunkach, tym smaczniejszy będzie na Boże Narodzenie, dlatego w wielu domach robi się to ciasto już w listopadzie. Jak je przygotować?

Historia piernika staropolskiego

Piernik staropolski, jak sama nazwa wskazuje, jest jednym z najbardziej tradycyjnych wypieków z długą historią. Pierwotnie pieczenie pierników było... sposobem na przechowywanie przypraw! Te stanowiły bowiem prawdziwy rarytas i były bardzo drogie. Osoby, które mogły sobie pozwolić na zakup cynamonu, kardamonu czy goździków, obawiały się jednak, że przyprawy spleśnieją i ogromny wydatek pójdzie na marne. Z tego powodu wymyślono pierniki, które początkowo nie były przysmakiem samym w sobie. Stanowiły dodatek do mięs i wykorzystywano je do przygotowywania piernikowego sosu

Piernik staropolski: jaki jest przepis? 

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 500 g płynnego miodu 
  • 250 g masła (50-100 g masła warto zastąpić smalcem wieprzowym) 
  • 125 ml mleka 
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g przyprawy do piernika  
  • 800 g powideł np. śliwkowych 
  • 2 gorzkie czekolady 
  • 120 g masła 
  • orzechy włoskie do posypania 

Przygotowanie: 

W garnku lub rondelku umieść cukier, miód i masło ze smalcem. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści (nie musi rozpuścić się całkowicie). Odstaw do wystygnięcia. 

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wlej mleko i dodaj jajka, a następnie wlej ostudzoną masę miodową. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą i utworzą miękką, lepką masę. 

Tak przygotowane ciasto umieść w szklanym lub kamiennym naczyniu. Przykryj je folią, ściereczką lub pokrywką i odstaw w chłodne miejsce, do lodówki, piwnicy lub spiżarni. Ciasto musi dojrzewać minimum przez 2 tygodnie, najlepiej byłoby przechowywać je w chłodzie 4-6 tygodni. 

Po upływie czasu leżakowania przełóż zimne ciasto na obsypany mąką blat. Podziel je na 3 części (można na raz wykorzystać jedną część, dwie pozostałe odłożyć do leżakowania np. do nowego roku, lub zrobić z nich pierniczki). Przygotuj pierwszy blat ciasta: rozwałkuj je dość cienko, podsypując mąką. Przełóż je na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz przygotować kolejne blaty, wałkując je cienko mniej więcej na wielkość blaszki. 

Gotowe blaty piernika przełóż powidłami śliwkowymi i układaj jeden na drugim. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wymieszaj, by utworzyły jednolitą masę. Polej piernik po wierzchu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

image

Piernik staropolski najlepiej nastawić już w listopadzie.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. luty 2024 20:46