Jaka jest historia piernika staropolskiego?
Piernik staropolski, jak sama nazwa wskazuje, jest jednym z najbardziej tradycyjnych wypieków z długą historią. Pierwotnie pieczenie pierników było... sposobem na przechowywanie przypraw! Te stanowiły bowiem prawdziwy rarytas i były bardzo drogie. Osoby, które mogły sobie pozwolić na zakup cynamonu, kardamonu czy goździków, obawiały się jednak, że przyprawy spleśnieją i ogromny wydatek pójdzie na marne. Z tego powodu wymyślono pierniki, które początkowo nie były przysmakiem samym w sobie. Stanowiły dodatek do mięs i wykorzystywano je do przygotowywania piernikowego sosu.
Przeczytaj także: 5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu
Przepis na prawdziwy piernik staropolski
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g płynnego miodu
- 250 g masła (50-100 g masła warto zastąpić smalcem wieprzowym)
- 125 ml mleka
- 2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g przyprawy do piernika
- 800 g powideł np. śliwkowych
- 2 gorzkie czekolady
- 120 g masła
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
W garnku lub rondelku umieść cukier, miód i masło ze smalcem. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści (nie musi rozpuścić się całkowicie). Odstaw do wystygnięcia.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wlej mleko i dodaj jajka, a następnie wlej ostudzoną masę miodową. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą i utworzą miękką, lepką masę.
Tak przygotowane ciasto umieść w szklanym lub kamiennym naczyniu. Przykryj je folią, ściereczką lub pokrywką i odstaw w chłodne miejsce, do lodówki, piwnicy lub spiżarni. Ciasto musi dojrzewać minimum przez 2 tygodnie, najlepiej byłoby przechowywać je w chłodzie 4-6 tygodni.
Po upływie czasu leżakowania przełóż zimne ciasto na obsypany mąką blat. Podziel je na 3 części (można na raz wykorzystać jedną część, dwie pozostałe odłożyć do leżakowania np. do nowego roku, lub zrobić z nich pierniczki). Przygotuj pierwszy blat ciasta: rozwałkuj je dość cienko, podsypując mąką. Przełóż je na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz przygotować kolejne blaty, wałkując je cienko mniej więcej na wielkość blaszki.
Gotowe blaty piernika przełóż powidłami śliwkowymi i układaj jeden na drugim. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wymieszaj, by utworzyły jednolitą masę. Polej piernik po wierzchu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements