StoryEditorSmaczne desery

5 przepisów na fantastyczne ciasta, które podasz na rodzinnym spotkaniu

W listopadzie przypadają dwa długie weekendy. To doskonała okazja do rodzinnych spotkań. Podczas wspólnego spędzania czasu na stole nie może zabraknąć słodkiej przekąski! Wypróbuj przepisy na ciasta i zaskocz najbliższych.

Spis treści:

Przepis na jabłecznik do góry nogami 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 130 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1 kg jabłek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50 ml wody 
  • 40 g masła 

Przygotowanie

Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, dodaj 30g cukru, sól i zimne masło, posiekaj. Następnie wbij jajko i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. 

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w ósemki lub cieniej, jeśli są duże. Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj na niedużym ogniu, regularnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści, poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Wtedy dodaj masło i ponownie wymieszaj. Wrzuć pokrojone jabłka do karmelu i podgrzewaj, aż sok odparuje, a owoce będą skarmelizowane. Przełóż je wtedy do naczynia do pieczenia. 

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przykryj nim jabłka, wciskając ciasto między owoce a brzeg formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut. Wyjmij i wystudź, a następnie przełóż na paterę, odwracając do góry nogami – tak, by jabłka były na wierzchu. 

image
FOTO: Envato Elements

Brownie z orzechami w karmelu 

Składniki

  • 300 g czekolady gorzkiej 
  • 300 g masła 
  • 6 jajek 
  • 250 g cukru 
  • 120 g mąki 
  • 60 g kakao 
  • 100 g obranych orzechów laskowych 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki wody 

Przygotowanie

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło, połącz na jednolitą masę i wystudź. W misce ubij jajka z cukrem na puch. Wsyp kakao i mąkę, delikatnie wymieszaj i wlej czekoladę z masłem. Połącz składniki. Masę przelej do formy do pieczenia i przez 20-30 minut piecz w 170 stopniach Celsjusza. 

Na patelnię wsyp cukier i dodaj wodę, podgrzewaj na niedużym ogniu, by powstał bursztynowy karmel. Wsyp orzechy (warto je wcześniej podprażyć) i wymieszaj. Udekoruj upieczone brownie porcją orzechów w karmelu. 

image
FOTO: Envato Elements

Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 

Składniki

  • 250 g kruchych ciastek,  
  • 70 g masła,  
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • 750 g tłustego twarogu sernikowego, 
  • 400 g purée z dyni, 
  • 3 jajka, 
  • 3 żółtka, 
  • 175 g drobnego cukru, 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie

Ciastka pokrusz drobno. Wsyp okruchy do miski, wlej stopione masło i dodaj przyprawę do piernika. Wymieszaj. Następnie przesyp masę do tortownicy i ugnieć, tworząc zwarty, jednolity spód. Odstaw do lodówki na godzinę. 

W misce umieść twaróg, dyniowe puree oraz jajka i żółtka. Wsyp cukier, skrobię i mąkę. Skrop całość sokiem z cytryny. Wymieszaj, by powstała jednolita, gładka masa. Przelej ją na schłodzony spód. Tortownicę owiń od dołu folią aluminiową. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym z wodą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Wyjmij i wystudź. 

image
FOTO: Envato Elements

Klasyczne ciasto marchewkowe 

Składniki

  • 3 szklanki tartej marchewki (mogą być wiórki po wyciskaniu soku) 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 0,5 szklanki płynnego miodu 
  • 4 jajka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • garść rodzynek 
  • garść orzechów 

Przygotowanie

Marchewkę zetrzyj na tarce i odciśnij. Możesz także przygotować sok w sokowniku i użyć pozostałych wiórek marchewkowych. Do marchwi dodaj margarynę i olej, wbij jajka. Wlej miód, a następnie wsyp mąkę, cukier, cynamon i sodę. Połącz, by powstała jednolita masa. Na koniec wsyp rodzynki i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Gotowe ciasto możesz przełożyć kremem z serka typu philadelphia, ale nie jest to konieczne. 

image
FOTO: Envato Elements

Tarta czekoladowa z pomarańczami 

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1-2 pomarańcze 

Przygotowanie

Herbatniki kakaowe pokrusz, połącz z roztopionym masłem. Wsyp na spód formy do tarty i ugnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, pilnując, by się nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i masło. Wsyp cukier puder i mieszaj, by powstała jednolita, lśniąca masa. Wylej ją na schłodzony spód i wyrównaj. Pomarańcze sparz i wyszoruj, pokrój na cienkie plastry, usuń pestki. Udekoruj tartę plastrami owoców i odstaw do lodówki na 2 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 15:37