Spis treści:
- Przepis na jabłecznik do góry nogami
- Brownie z orzechami w karmelu
- Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie
- Klasyczne ciasto marchewkowe
- Tarta czekoladowa z pomarańczami
Przepis na jabłecznik do góry nogami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- 40 g masła
Przygotowanie:
Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, dodaj 30g cukru, sól i zimne masło, posiekaj. Następnie wbij jajko i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w ósemki lub cieniej, jeśli są duże. Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj na niedużym ogniu, regularnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści, poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Wtedy dodaj masło i ponownie wymieszaj. Wrzuć pokrojone jabłka do karmelu i podgrzewaj, aż sok odparuje, a owoce będą skarmelizowane. Przełóż je wtedy do naczynia do pieczenia.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przykryj nim jabłka, wciskając ciasto między owoce a brzeg formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut. Wyjmij i wystudź, a następnie przełóż na paterę, odwracając do góry nogami – tak, by jabłka były na wierzchu.
Brownie z orzechami w karmelu
Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 300 g masła
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 120 g mąki
- 60 g kakao
- 100 g obranych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło, połącz na jednolitą masę i wystudź. W misce ubij jajka z cukrem na puch. Wsyp kakao i mąkę, delikatnie wymieszaj i wlej czekoladę z masłem. Połącz składniki. Masę przelej do formy do pieczenia i przez 20-30 minut piecz w 170 stopniach Celsjusza.
Na patelnię wsyp cukier i dodaj wodę, podgrzewaj na niedużym ogniu, by powstał bursztynowy karmel. Wsyp orzechy (warto je wcześniej podprażyć) i wymieszaj. Udekoruj upieczone brownie porcją orzechów w karmelu.
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie
Składniki:
- 250 g kruchych ciastek,
- 70 g masła,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 750 g tłustego twarogu sernikowego,
- 400 g purée z dyni,
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- 175 g drobnego cukru,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz drobno. Wsyp okruchy do miski, wlej stopione masło i dodaj przyprawę do piernika. Wymieszaj. Następnie przesyp masę do tortownicy i ugnieć, tworząc zwarty, jednolity spód. Odstaw do lodówki na godzinę.
W misce umieść twaróg, dyniowe puree oraz jajka i żółtka. Wsyp cukier, skrobię i mąkę. Skrop całość sokiem z cytryny. Wymieszaj, by powstała jednolita, gładka masa. Przelej ją na schłodzony spód. Tortownicę owiń od dołu folią aluminiową. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym z wodą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Wyjmij i wystudź.
Klasyczne ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 szklanki tartej marchewki (mogą być wiórki po wyciskaniu soku)
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- garść rodzynek
- garść orzechów
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce i odciśnij. Możesz także przygotować sok w sokowniku i użyć pozostałych wiórek marchewkowych. Do marchwi dodaj margarynę i olej, wbij jajka. Wlej miód, a następnie wsyp mąkę, cukier, cynamon i sodę. Połącz, by powstała jednolita masa. Na koniec wsyp rodzynki i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Gotowe ciasto możesz przełożyć kremem z serka typu philadelphia, ale nie jest to konieczne.
Tarta czekoladowa z pomarańczami
Składniki:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g roztopionego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 pomarańcze
Przygotowanie:
Herbatniki kakaowe pokrusz, połącz z roztopionym masłem. Wsyp na spód formy do tarty i ugnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, pilnując, by się nie zagotowała. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i masło. Wsyp cukier puder i mieszaj, by powstała jednolita, lśniąca masa. Wylej ją na schłodzony spód i wyrównaj. Pomarańcze sparz i wyszoruj, pokrój na cienkie plastry, usuń pestki. Udekoruj tartę plastrami owoców i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements