StoryEditorMiękkie i puszyste!

Przepis na miękkie pierniczki alpejskie na Boże Narodzenie

Pierniczki alpejskie to puszysta alternatywna dla tradycyjnych świątecznych wypieków. Jeżeli przepadasz za miękkimi, puchatymi ciasteczkami o korzenno-miodowym aromacie, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czym się wyróżniają pierniczki alpejskie? 

Pierniczki alpejskie to typ pierników, które są niezwykle miękkie i puszyste. By dodatkowo podbić smak, wiele osób decyduje się nadziewać pierniczki alpejskie domową konfiturą lub dżemem, jednak nie jest to konieczne - równie pyszne są same! 

Jak przechowywać pierniki? 

Miłośnicy miękkich pierników alpejskich powinni pamiętać o tym, by po upieczeniu przechowywać je w odpowiedni sposób. Najlepiej schować je do szczelnej puszki lub dużego słoja. Sprawdzi się również plastikowe pudełko, jednak pod warunkiem, że będzie bardzo szczelne, najlepiej wyposażone w uszczelkę. By pierniczki nie stwardniały, warto włożyć do pojemnika kromkę razowego chleba. 

Przepis na pierniczki alpejskie 

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 2 całe jajka 
  • 2 żółtka 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 250 g masła 
  • 400 g miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 100 ml śmietany 18 proc. 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 

Przygotowanie

Miód umieść w rondelku, wsyp przyprawę do piernika (przepis na domową mieszankę znajdziesz tutaj: Jak samemu zrobić przyprawę do piernika, która zachwyci każdego?) i podgrzej na małym ogniu. Następnie dodaj masło, rozpuść je i połącz z miodem. Odstaw do wystudzenia. 

W osobnym naczyniu połącz śmietanę i sodę oczyszczoną, wymieszaj i odstaw, by śmietana nabrała objętości. W tym czasie rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Do białek wsypuj mąkę i kakao, ostrożnie połącz składniki. Następnie dodaj ostudzoną masę miodową, a na koniec wlej śmietanę z sodą. Zagnieć ciasto, owiń je folią aluminiową i odłóż do lodówki, najlepiej na 24 godziny. 

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinaj pierniczki i układaj je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut (im grubsze pierniczki, tym dłuższe pieczenie). Po upieczeniu pierniki można polukrować lub udekorować w inny sposób. 

image
FOTO: Pixabay

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. lipiec 2024 17:23