Czym się wyróżniają pierniczki alpejskie?
Pierniczki alpejskie to typ pierników, które są niezwykle miękkie i puszyste. By dodatkowo podbić smak, wiele osób decyduje się nadziewać pierniczki alpejskie domową konfiturą lub dżemem, jednak nie jest to konieczne - równie pyszne są same!
Jak przechowywać pierniki?
Miłośnicy miękkich pierników alpejskich powinni pamiętać o tym, by po upieczeniu przechowywać je w odpowiedni sposób. Najlepiej schować je do szczelnej puszki lub dużego słoja. Sprawdzi się również plastikowe pudełko, jednak pod warunkiem, że będzie bardzo szczelne, najlepiej wyposażone w uszczelkę. By pierniczki nie stwardniały, warto włożyć do pojemnika kromkę razowego chleba.
Przepis na pierniczki alpejskie
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 g masła
- 400 g miodu
- 2 łyżki kakao
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miód umieść w rondelku, wsyp przyprawę do piernika (przepis na domową mieszankę znajdziesz tutaj: Jak samemu zrobić przyprawę do piernika, która zachwyci każdego?) i podgrzej na małym ogniu. Następnie dodaj masło, rozpuść je i połącz z miodem. Odstaw do wystudzenia.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę i sodę oczyszczoną, wymieszaj i odstaw, by śmietana nabrała objętości. W tym czasie rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Do białek wsypuj mąkę i kakao, ostrożnie połącz składniki. Następnie dodaj ostudzoną masę miodową, a na koniec wlej śmietanę z sodą. Zagnieć ciasto, owiń je folią aluminiową i odłóż do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinaj pierniczki i układaj je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut (im grubsze pierniczki, tym dłuższe pieczenie). Po upieczeniu pierniki można polukrować lub udekorować w inny sposób.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay