Jakie błędy popełniamy podczas parzenia kiełbasy?
Aby biała kiełbasa była smaczna i w pełni aromatyczna, należy unikać kilku powszechnych błędów. Przede wszystkim, nie wolno wkładać jej do niedoprawionej wody! Parzenie powinno się odbywać z dodatkiem przypraw – inaczej kiełbasa będzie sucha, łamliwa i mdła. Inny często popełniany błąd to wrzucanie kiełbasy do wrzątku i zostawienie jej samej sobie. Wówczas może ona stać się sucha, a w trakcie parzenia w zbyt wysokiej temperaturze z dużym prawdopodobieństwem pęknie.
Jak gotować białą kiełbasę?
Białą kiełbasę należy gotować w wodzie z przyprawami lub w aromatycznym bulionie. Do wody wrzucamy najpierw liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, trochę majeranku, sól oraz lekko nagnieciony czosnek, najlepiej w łupinkach. W tak przygotowanym płynie możemy umieścić surową białą kiełbasę, delikatnie nakłutą widelcem, by nie pękła. Należy poczekać, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut bez przykrycia.
Jak przygotować mrożoną kiełbasę do parzenia?
W przedświątecznym chaosie może się zdarzyć, że zapomnimy wcześniej przygotować kiełbasę do rozmrożenia. Jednak ten proces da się przyspieszyć - wystarczy nieco podgotować mięso. Zamrożoną białą kiełbasę należy umieścić na głębokiej patelni lub w rondelku, zalać osoloną wodą i podgrzać przez około 10 minut. Tak przygotowaną kiełbasę można następnie sparzyć.
Jak parzyć białą kiełbasę?
Białą kiełbasę można parzyć na dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada wykorzystanie bulionu. Należy podgrzać go z przyprawami aż się zagotuje, a następnie zdjąć z ognia. Do gorącego płynu wkładamy nakłute lekko kiełbasy, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut.
Drugi sposób to parzenie w wodzie. Podobnie jak w przypadku bulionu, należy przygotować płyn z przyprawami – czosnkiem, majerankiem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ewentualnie z dodatkiem gorczycy. Wodę zagotowujemy w garnku, a gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Do garnka wkładamy kiełbasę - nie trzeba jej wcześniej nakłuwać, dzięki temu smak mięsa pozostanie w środku. Przykrywamy garnek i zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie parzona kiełbasa jest gotowa.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements