StoryEditorWielkanocne smaki

Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem na domowym zakwasie

Wielkanocny żurek to zupa z tradycją - jedno z najstarszych dań, które do dziś goszczą na naszych stołach! Najchętniej gotujemy go w okresie Wielkanocy, kiedy staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego stołu. Jak zrobić domowy zakwas na żurek i ugotować na nim zupę?

Jaka jest historia żurku? 

Żurek, czyli zakwaszana zupa mączna, to potrawa charakterystyczna dla słowiańszczyzny - chętnie jedzą go Polacy, ale też Czesi, Słowacy czy Białorusini. W Polsce najpopularniejszy był dawniej na Śląsku. W niektórych regionach kraju tę zupę jedzono codziennie przez cały okres postu – nic zatem dziwnego, że na Kujawach powstał zwyczaj, zwany “pogrzebem żuru i śledzia”, kiedy to w Wielką Sobotę rano zakopywano garnek żurku, by symbolicznie oznaczyć koniec pokuty

Dawniej żurek nie był zupą związaną wyłącznie z postem i Wielkanocą, podawano go także przy innych okazjach. Był daniem zarówno obiadowym, jak i śniadaniowym czy kolacyjnym. Do dziś w niektórych regionach Polski podaje się go na przykład na weselach. Jednak większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku. Warto zatem przygotować tę zupę na święta, pamiętając o tym, że najlepszy jest żurek, zrobiony kilka dni wcześniej, który zdąży się “przegryźć”. 

Przepis na zakwas na żurek 

Składniki

  • 500 ml letniej wody 
  • 6 łyżek mąki żytniej 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 4 liście laurowe 
  • 10 ziaren ziela angielskiego 

Przygotowanie

Wodę zagotuj i ostudź, a następnie wlej do dużego, wyparzonego wrzątkiem słoja. Do wody wsyp mąkę. Dodaj obrany czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszaj wszystko i przykryj naczynie gazą lub ściereczką, by nie odcinać dopływu powietrza. Odstaw słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień. Pamiętaj, by każdego dnia co najmniej raz zamieszać zakwas. 

Jeżeli w słoiku pojawi się piana, możesz ją usunąć. Jednak jeśli zauważysz ślady pleśni, zakwas trzeba wyrzucić i nastawić od nowa.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na domowy żurek na Wielkanoc 

Składniki

  • 1,5 litra bulionu mięsnego 
  • 400 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych lub wędzonego boczku 
  • 500 g surowej białej kiełbasy 
  • 500 ml domowego zakwasu 
  • 2 łyżki suszonego majeranku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% lub 30% 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Żeberka, kości lub boczek podziel na 2-3 mniejsze części. Włóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 20 minut. Następnie dodaj zakwas, majeranek i czosnek. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut. Następnie dopraw ją solą i pieprzem oraz zagęść śmietaną. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i domowym chlebem. 

Przeczytaj także: 3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. luty 2024 04:11