Jaka jest historia żurku?
Żurek, czyli zakwaszana zupa mączna, to potrawa charakterystyczna dla słowiańszczyzny - chętnie jedzą go Polacy, ale też Czesi, Słowacy czy Białorusini. W Polsce najpopularniejszy był dawniej na Śląsku. W niektórych regionach kraju tę zupę jedzono codziennie przez cały okres postu – nic zatem dziwnego, że na Kujawach powstał zwyczaj, zwany “pogrzebem żuru i śledzia”, kiedy to w Wielką Sobotę rano zakopywano garnek żurku, by symbolicznie oznaczyć koniec pokuty.
Dawniej żurek nie był zupą związaną wyłącznie z postem i Wielkanocą, podawano go także przy innych okazjach. Był daniem zarówno obiadowym, jak i śniadaniowym czy kolacyjnym. Do dziś w niektórych regionach Polski podaje się go na przykład na weselach. Jednak większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku. Warto zatem przygotować tę zupę na święta, pamiętając o tym, że najlepszy jest żurek, zrobiony kilka dni wcześniej, który zdąży się “przegryźć”.
Przepis na zakwas na żurek
Składniki:
- 500 ml letniej wody
- 6 łyżek mąki żytniej
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wodę zagotuj i ostudź, a następnie wlej do dużego, wyparzonego wrzątkiem słoja. Do wody wsyp mąkę. Dodaj obrany czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszaj wszystko i przykryj naczynie gazą lub ściereczką, by nie odcinać dopływu powietrza. Odstaw słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień. Pamiętaj, by każdego dnia co najmniej raz zamieszać zakwas.
Jeżeli w słoiku pojawi się piana, możesz ją usunąć. Jednak jeśli zauważysz ślady pleśni, zakwas trzeba wyrzucić i nastawić od nowa.
Przepis na domowy żurek na Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 400 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych lub wędzonego boczku
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml domowego zakwasu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% lub 30%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żeberka, kości lub boczek podziel na 2-3 mniejsze części. Włóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 20 minut. Następnie dodaj zakwas, majeranek i czosnek. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut. Następnie dopraw ją solą i pieprzem oraz zagęść śmietaną. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i domowym chlebem.
Przeczytaj także: 3 przepisy na najlepszy chleb na zakwasie
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements