Jakie są zalety chleba na zakwasie?
Chleb na zakwasie wyróżnia się swoją specyficzną konsystencją oraz smakiem, który jest nieco kwaśniejszy niż w przypadku chleba na drożdżach. Warto się jednak do niego przekonać, ponieważ ma także wiele zalet! Przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość - to dobra wiadomość dla osób, które martwią się, że pieczywo nie zostanie szybko zjedzone i później będzie musiało trafić do kosza.
Przeczytaj także: Jak uratować czerstwy chleb? Poznaj proste triki!
Chleb na zakwasie pomaga również w odbudowaniu naturalnej flory bakteryjnej jelit – jest to możliwe dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które powstają podczas fermentacji. Jego jedzenie pozwoli zatem złagodzić dolegliwości trawienne! Ma on też niższy indeks glikemiczny niż chleb na drożdżach, co docenią osoby na diecie.
Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
Do zrobienia zakwasu potrzebne będą tylko trzy elementy: duży słoik, mąka żytnia oraz woda. Pierwszego dnia do czystego, wyparzonego słoika wsypujemy 30 g mąki i wlewamy 30 ml wody. Zakrywamy naczynie, pozostawiając dopływ powietrza. Każdego kolejnego dnia wsypujemy kolejne 30 g mąki i dolewamy 30 ml wody. “Dokarmiany” w ten sposób zakwas będzie gotowy po 5 dniach.
W jakich warunkach przechowywać zakwas?
By zakwas odpowiednio wyrósł, potrzebne jest nie tylko dokarmianie go każdego dnia, ale także zapewnienie mu idealnych warunków. Przede wszystkim potrzebuje on ciepła, więc w zimie warto postawić go blisko grzejnika, a w lecie w miejscu, gdzie temperatura jest wyższa. Zarazem jednak lepiej unikać np. kuchennego parapetu, bo zakwas nie lubi przeciągów. Dopływ powietrza najlepiej regulować, przykrywając naczynie z zakwasem bawełnianą ściereczką lub wieczkiem, którego jednak nie należy zakręcać.
Przeczytaj także: Jak upiec chleb bez mąki?
Przepis na prosty chleb na zakwasie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g zakwasu,
- 325 ml wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
W naczyniu umieść zakwas, wodę i cukier. Wymieszaj i dodaj sól. Następnie po trochu wsypuj mąkę, mieszając całość. Odstaw ciasto na ok. 2 godziny, by wyrosło. Po tym czasie uformuj je w bochenek i odłóż na kolejne 3-4 godziny. Wyrośnięty chleb przełóż do formy i piecz przez 45 minut w 230 stopniach Celsjusza.
Nocny chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 100 g zakwasu żytniego
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 400 ml wody
- 100 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
W misce połącz obie mąki. Dodaj zakwas, sól, cukier i ziarna słonecznika. Na koniec wlej wodę - ważne, by była co najwyżej letnia. Wymieszaj całość łyżką. Ciasto będzie luźne i kleiste. Zakryj naczynie folią i pozostaw w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie kilkunastu godzin zamieszaj masę i przełóż ją do keksówki, wyłożonej papierem. Odstaw jeszcze na około godzinę, by ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Na dół wstaw naczynie żaroodporne z wodą. W tej temperaturze piecz chleb przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze kolejne 30 minut.
Chleb miodowo-musztardowy na zakwasie
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 200 g zakwasu żytniego
- 400 ml wody
- łyżka miodu
- 4 łyżki musztardy
- 10 g soli
- 100 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
W dużej misce połącz obie mąki. Dodaj zakwas i letnią wodę. Następnie dodaj miód, musztardę, sól i słonecznik. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw ciasto na ok. 4 godziny. Po tym czasie przełóż masę do blaszki, natłuszczonej oliwą i wysypanej mąką. Odstaw na kolejne 4 godziny, by ciasto zwiększyło objętość.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Na dole ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz chleb w tej temperaturze przez ok. 45 minut, pamiętając, by po 20 minutach usunąć naczynie z wodą.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements