Z czego zrobić chleb bez mąki?
Kromka świeżego, pachnącego chleba to dla wielu osób jeden z największych przysmaków. Stosowanie diety, która wyklucza gluten oraz drożdże, wcale nie musi wiązać się z koniecznością rezygnacji z przyjemności jedzenia chleba! Należy znaleźć odpowiedni przepis – na przykład na chleb bez mąki, który zarazem wyklucza konieczność stosowania zakwasu oraz drożdży.
Chleb bez mąki przygotowuje się z mieszaniny różnych ziaren. Mogą to być zarówno surowe nasiona, orzechy, pestki, ale także kasze. Można wykorzystać również ulubione płatki, np. owsiane, jednak chleb da się upiec na bazie płatków jaglanych, a nawet ryżowych!
Czy chleb bez mąki jest zdrowy?
Upieczony bez użycia mąki chleb to zdrowa alternatywa nie tylko dla osób chorych na celiakię czy uczulonych na drożdże. Nasiona i orzechy zawierają bowiem ogrom wartości odżywczych! Dla przykładu, w pestkach słonecznika znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, B, A i D oraz antyoksydanty. Siemię lniane dostarczy organizmowi kwasów omega-3, błonnika oraz wspomoże w walce z cholesterolem. Z kolei płatki owsiane zawierają magnez, wapń, żelazo, witaminy C, E i witaminy z grupy B.
Szerokie możliwości komponowania własnych mieszanek na chleb bez mąki sprawiają, że taki wypiek powinien od czasu do czasu zagościć na każdym stole, by dostarczyć domownikom składników odżywczych, których najbardziej potrzebują.
Przeczytaj także: Poznaj 5 przepisów na domowy chleb, które skradną twoje serce!
Przepis na chleb bez mąki
Składniki:
- 145 g płatków owsianych górskich
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych
- 4 łyżki nasion babki płesznik
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Orzechy rozłup i posiekaj grubo. Następnie wsyp je do miski. Dodaj płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, nasiona babki płesznik oraz chia. Dodaj łyżeczkę soli. Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj w miseczce z miodem. Następnie połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wlej wodę i wymieszaj całość. Umieść w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Zakryj np. folią i odstaw na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements