StoryEditorNie tylko dla alergików

Jak upiec chleb bez mąki?

Wydaje się, że mąka jest składnikiem, bez którego nie powstanie pełnowartościowy i smaczny chleb. Jednak w rzeczywistości jest inaczej! Pyszny chleb można przygotować również bez mąki, czy to zwykłej, czy w formie zakwasu. Jak to zrobić?

Z czego zrobić chleb bez mąki? 

Kromka świeżego, pachnącego chleba to dla wielu osób jeden z największych przysmaków. Stosowanie diety, która wyklucza gluten oraz drożdże, wcale nie musi wiązać się z koniecznością rezygnacji z przyjemności jedzenia chleba! Należy znaleźć odpowiedni przepis – na przykład na chleb bez mąki, który zarazem wyklucza konieczność stosowania zakwasu oraz drożdży

Chleb bez mąki przygotowuje się z mieszaniny różnych ziaren. Mogą to być zarówno surowe nasiona, orzechy, pestki, ale także kasze. Można wykorzystać również ulubione płatki, np. owsiane, jednak chleb da się upiec na bazie płatków jaglanych, a nawet ryżowych! 

Czy chleb bez mąki jest zdrowy? 

Upieczony bez użycia mąki chleb to zdrowa alternatywa nie tylko dla osób chorych na celiakię czy uczulonych na drożdże. Nasiona i orzechy zawierają bowiem ogrom wartości odżywczych! Dla przykładu, w pestkach słonecznika znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, B, A i D oraz antyoksydanty. Siemię lniane dostarczy organizmowi kwasów omega-3, błonnika oraz wspomoże w walce z cholesterolem. Z kolei płatki owsiane zawierają magnez, wapń, żelazo, witaminy C, E i witaminy z grupy B. 

Szerokie możliwości komponowania własnych mieszanek na chleb bez mąki sprawiają, że taki wypiek powinien od czasu do czasu zagościć na każdym stole, by dostarczyć domownikom składników odżywczych, których najbardziej potrzebują. 

Przeczytaj także: Poznaj 5 przepisów na domowy chleb, które skradną twoje serce!

Przepis na chleb bez mąki 

Składniki: 

  • 145 g płatków owsianych górskich 
  • 135 g ziaren słonecznika 
  • 90 g siemienia lnianego 
  • 65 g orzechów laskowych 
  • 4 łyżki nasion babki płesznik 
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1,5 szklanki wody 

Przygotowanie: 

Orzechy rozłup i posiekaj grubo. Następnie wsyp je do miski. Dodaj płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, nasiona babki płesznik oraz chia. Dodaj łyżeczkę soli. Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj w miseczce z miodem. Następnie połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wlej wodę i wymieszaj całość. Umieść w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Zakryj np. folią i odstaw na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. czerwiec 2024 15:45