StoryEditorNie marnuj żywności!

Jak uratować czerstwy chleb? Poznaj proste triki!

Niewiele osób przepada za czerstwym pieczywem. Często widząc, że chleb jest już suchy, pozbywamy się go i w ten sposób niepotrzebnie marnujemy żywność. Istnieją proste sposoby, by uratować czerstwy chleb! Jak to zrobić? W jaki sposób można wykorzystać stare pieczywo?

Jak przedłużyć świeżość chleba? 

Jeżeli nie przepadamy za czerstwym chlebem a wiemy, że w naszym domu nie je się dużo pieczywa, warto wybierać chleb na naturalnym zakwasie. Przechowuje się on bowiem lepiej niż ten pieczony na drożdżach. 

Świeżość pieczywa można zachować dłużej dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Jeszcze do niedawna bardzo popularne w Polsce były chlebaki. Nie warto się od nich odwracać: te naturalne, drewniane czy bambusowe, zapewniają dobry obieg powietrza, dzięki czemu chleb nie obsycha szybko. 

Chlebak to jednak rozwiązanie, na które potrzeba miejsca. W małych kuchniach zwykle przechowuje się chleb w jednej z kuchennych szafek. To także dobry wybór, jednak pod warunkiem, że zapakujemy go odpowiednio. Jeżeli zależy nam tylko na tym, by pieczywo nie wyschło, można owinąć je foliowym woreczkiem, jednak trzeba liczyć się z tym, że zbierze się w nim wilgoć, przez co chleb straci chrupkość, a z czasem może spleśnieć. Z kolei papierowa torebka lub lniany woreczek zapewnią lepszy obieg powietrza, ale za to chleb szybciej wyschnie. 

Czy chleb można mrozić? 

Pieczywo to jeden z tych produktów, które można zamrozić, by zachowały świeżość. Najlepiej owinąć je w worek foliowy, a później rozmrażać w temperaturze pokojowej albo w lodówce. Aby uniknąć rozmiękłego pieczywa, podczas rozmrażania warto owinąć je ręcznikiem papierowym. Warto pamiętać, by nie przechowywać chleba w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące - po tym czasie mogą rozwijać się na nim bakterie. 

Przeczytaj także: Czy można zamrozić sushi? Jak zdrowo mrozić żywność 

Chleb można także przechowywać w lodówce, jednak jest to rozwiązanie doraźne. Wpływa także na konsystencję pieczywa – po kilku godzinach stanie się ono twardsze i bardziej zbite. 

Prosty trik, by pieczywo było dłużej świeże 

Jeżeli mimo odpowiedniego przechowywania pieczywo szybko obsycha, warto zastosować prosty trik, który znany jest z pewnością wszystkim fanom... pierniczków! Chodzi bowiem o umieszczenie w woreczku lub chlebaku skórki z jabłka lub całego owocu. Jego sok pozwoli dłużej zachować świeżość. Ten trik stosuje się często z piernikami, by szybciej zmiękły - zadziała także na chleb.

image

Z czerstwego chleba z łatwością zrobimy smaczne grzanki.

FOTO: Envato Elements

Jak odświeżyć czerstwy chleb w piekarniku? 

Jeżeli domownicy nie chcą jeść czerstwego pieczywa, nie oznacza to, że musi ono wylądować w śmietniku. Można szybko je odświeżyć przy pomocy piekarnika. Lekko obeschnięte pieczywo należy zanurzyć na chwilę w wodzie, a następnie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut, by chleb odzyskał świeżość i chrupkość. 

Co można zrobić z suchego chleba? 

Czasem zdarza się, że zapomniany kawałek chleba całkowicie obeschnie. Jednak i wówczas można go zjeść! Nie nada się już co prawda na kanapki, jednak z powodzeniem zrobimy z niego

  • bułkę tartą, 
  • grzanki do zupy albo sałatki, 
  • zupę chlebową, 
  • chleb w jajku, 
  • tosty lub zapiekanki. 

Przepis na włoską sałatkę panzanella z suchym chlebem 

Sprawdzony przepis na wykorzystanie suchego chleba znają Włosi z Toskanii. To prosta sałatka z zaledwie kilku składników, do której można wykorzystać suchy chleb. Świetnie smakuje solo i jako dodatek do grillowanych potraw! 

Składniki: 

  • 350 g pomidorów 
  • 0,5 czerwonej cebuli 
  • 2 kromki suchego chleba 
  • kilkanaście liści bazylii 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki parmezanu 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry. Chleb pokrusz albo pokrój w grubą kostkę. Umieść wszystko w misce. Wlej oliwę, dodaj bazylię, sól i pieprz oraz parmezan. Wymieszaj, by chleb namoczył się w soku z pomidorów i oliwie. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 17:06