Drugie życie plastikowych butelek? Tak, ale nie w kuchni
W świecie, który jest zalewany plastikiem, ponowne wykorzystywanie butelek po napojach to chwalebna idea. Jednak nie zawsze można to bezpiecznie zrobić w kuchni. Większość plastikowych butelek jest bowiem pomyślana jako przedmiot jednorazowego użytku. Ich recykling w takiej samej roli może zatem okazać się niebezpieczny dla zdrowia! Cząsteczki mikroplastiku z opakowania mogą przeniknąć do żywności, którą w nim przechowujemy.
Czy da się dobrze wyczyścić plastikową butelkę?
Naczynie, w którym będziemy kisić ogórki, powinno być odpowiednio wyczyszczone, by nic nie zakłóciło procesu fermentacji. Tymczasem doprowadzenie plastikowej butelki do odpowiedniego stanu jest bardzo trudne. Nie możemy po prostu wyparzyć jej wrzątkiem, tak jak robi się to ze słoikami, ponieważ wypaczy się lub stopi. Z kolei przy czyszczeniu butelki środkami chemicznymi możemy nie być w stanie dokładnie ich usunąć, gdyż większość tego typu opakowań ma różnego rodzaju wypustki i zagłębienia.
Kiszenie ogórków w plastiku: tak czy nie?
Chemicy nie mają wątpliwości: sporządzaniu kiszonek w plastikowych butelkach należy mówić stanowcze nie! Choć z założenia te opakowania służą do przechowywania żywności, z czasem mikroplastik będzie przenikał do środka. Ten proces jest intensywniejszy, jeżeli zawartość butelki stanowi kwaśny sok, a takim przecież jest woda spod kiszonych ogórków. Proces fermentacji wymaga czasu i odpowiednich warunków, a one także mają wpływ na to, ile związków mikroplastiku przeniknie do żywności.
Jak mikroplastik wpływa na nasze zdrowie?
Nie wiadomo dokładnie, ile mikroplastiku jest w stanie przeniknąć do ogórków kiszonych, a potem wraz z nimi trafić do naszego organizmu, jednak nie warto ryzykować. Ilości tych szkodliwych substancji nie możemy bowiem skontrolować, a trafiają do nas zewsząd! Ich źródłem jest choćby rozgrzana na słońcu plastikowa butelka z wodą.
Wśród związków chemicznych, które mogą przeniknąć do organizmu wraz z mikroplastikiem, znajdziemy między innymi antymon i inne substancje endokrynnie czynne. Są one niebezpieczne dla zdrowia, gdyż pod względem budowy przypominają nasze hormony. Mogą zatem wpływać na ich prawidłowe funkcjonowanie. Z kolei bisfenol A może powodować otyłość, zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów czy powodować zaburzenia płodności. Na negatywne skutki spożywania żywności z mikroplastikiem szczególnie narażone są dzieci.
Jak najlepiej kisić ogórki?
Skoro kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest złą drogą, to jak przygotować te przetwory na zimę? Najlepiej trzymać się starych, sprawdzonych metod naszych mam i babć, które żyły w świecie bez plastiku. Do kiszenia ogórków najlepsze są szklane słoiki ze szczelnymi zakrętkami lub ceramiczne naczynia. Jeżeli odpowiednio je wyczyścimy i zdezynfekujemy, ukiszone w nich ogórki będą bombą zdrowotną, która pomoże nam przetrwać zimę. A butelki? Dajmy im drugie życie, lecz w rozsądny sposób - na przykład wykorzystując jako ozdobę do ogrodu.
Przeczytaj także: Dekoracje do ogrodu DIY: jak szybko i tanio odmienić swój ogród?
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements