StoryEditorZdrowia kuchnia

Denerwuje cię zwiędnięty szczypiorek? Zastosuj ten trik, a będzie jędrny i świeży!

10.08.2023., 10:49h
Szczypiorkiem możemy raczyć się przez cały rok. Bez problemu nadaje się do uprawy domowej. Wzbogaca smak wielu dań, także tych orientalnych. Ma też sporo prozdrowotnych właściwości, które warto wykorzystać!

Szczypiorek – jakie ma właściwości? 

Szczypiorek to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. witaminy C, B1, B2, A, K, karoten, cenny kwas foliowy, magnez, luteinę, fosfor, żelazo, potas, sód, wapń. Ma dobroczynne działanie na proces trawienia, usprawniając perystaltykę jelit – w ten sposób zapobiega zaparciom. Wzmacnia układ odpornościowy i wspiera pracę wątroby, a także pęcherzyka żółciowego. Oczyszcza organizm z toksyn.

Szczypiorek – popularne rodzaje

Najczęściej spożywamy szczypiorek czosnkowy, który kwitnie na biało lub fioletowo. Jest cieniutki i bardzo drobny. Szczypior pochodzący z cebuli ma szersze liście i jest grubszy.

Jak pozbyć się zapachu szczypiorku z ust?

Najlepszy jest sok z cytryny, skórka z cytryny, kawa lub listek mięty. Niektórym osobom pomaga też jabłko czy natka pietruszki. Nie ma powodu, by rezygnować z tego wspaniałego warzywa z powodu dość intensywnej woni!

image
Bomba witaminowa

Spożywaj ją regularnie! Wzmacnia organizm i chroni nas przed groźnymi chorobami!

Szczypiorek – zasady przechowywania

Jeśli szczypiorek samodzielnie uprawiamy, najlepiej zjadać go na świeżo. Ten kupiony, gdy przeleży niezauważony w lodówce, szybko traci jędrność i staje się oklapnięty. Natychmiast marnieje, a do tego ma gorszy smak. Aby zachować jego formę i smak, wystarczy jeden sprytny trik! Przede wszystkim szczypiorek trzeba umyć i osuszyć, np. przy pomocy ręczników papierowych. Następnie wystarczy go wcześniej posiekać i przełożyć do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika lub słoika, a wtedy zachowa swoje walory na dłużej. Najlepsza będzie szuflada przeznaczona do warzyw. Zabezpieczony w ten sposób, w optymalnych warunkach przetrwa nawet kilka dni. Ten sposób ma jeszcze jeden plus – podczas przyrządzania jajecznicy czy innego dania, szczypiorek będzie już gotowy do użycia. 

Szczypiorek – forma podania

Szczypior zjadamy na surowo – w tej formie najlepiej smakuje i jest najbardziej wartościowy. Można dodawać go do jajek, pasty jajecznej, twarogu, do kanapki, sałatek, jako zwieńczenie smakowitych potraw.

Czy szczypiorek można mrozić?

Tak. Jednak zanim to uczynimy, należy go umyć i osuszyć  za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy go i przekładamy do pojemnika lub woreczka strunowego.. 

 

Angelika Drygas

Fot. envato elements

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 12:18