Przez wielu sepcjalistów acerola jest uważana za jeden z najzdrowszych z owoców. W 100 g aceroli znajduje się od 1000 do nawet 4500 mg czystej witaminy C. Mała garść owoców aceroli (około 50 g) zawiera tyle witaminy C, co pół kilograma czarnej porzeczki. Jedna szklanka soku z aceroli to łyk prawdziwego zdrowia. Najwięcej witaminy C mają niedojrzałe owoce aceroli. To tylko ciekawostka, bo w naszym kraju niezwykle trudno ją uprawiać. Jest nazywana wiśnią z Barbados. To wiecznie zielony krzew z Ameryki Środkowej. Ma małe owoce o czerwonej barwie. Ich miąższ jest soczysty i lekko kwaśny. W Polsce trzeba się postarać, aby z sadzonki wyrosła silna acerola.
Acerola i jej zalety
Jej główną zaletą jest zawartość imponującej ilości witaminy C, stąd jej zażywanie wspomaga leczenie przeziębienia i anemii. Kolejne atuty to neutralizowanie wolnych rodników i ochrona przed nowotworami. Co jeszcze?
- Acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia.
- Jej suplementacja to element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
- Zawiera także sporo cennych przeciwutleniaczy, aż 17 karotenoidów. Beta-karoten, który pozwala usprawnić funkcjonowanie narządu wzroku.
W jakiej formy spożywamy acerolę?
Najtrudniej jest zdobyć świeże owoce, ze względu na ograniczenia transportowe. Najczęściej spotkamy ją w formie soku, proszku i tabletek (najtańsza opcja). Dostępne także są soki, dżemy i konfitury z dodatkiem aceroli. Bez problemu można ją kupić w aptece, sklepie zielarskim lub przez Internet.
Co zawiera acerola?
Poza witaminą C, acerola zawiera także witaminę A i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas i cynk. Także kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomniany beta-karoten i flawonoidy.
Jak działa acerola?
Regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje sezonowe.
- Wzmacnia odporność.
- Walczy z infekcjami.
- Ma działanie przeciwnowotworowe.
- Obniża poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2.
- Spowalnia procesy starzenia.
- Wykazuje działania profilaktyczne w kierunku choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
- Daje poprawę pracy układu krążenia.
- Obniża ciśnienie.
- Daje poprawę wzroku.
- Wspomaga produkcję kolagenu.
Acerola bardzo często wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym, ze względu na swoje właściwości nawilżające i uelastyczniające skórę!
Acerola i przeciwwskazania
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C należy pamiętać o zażywaniu zalecanej dawki, nie więcej! Jej nadwyżka wydalana jest z moczem, ale przy dłuższym stosowaniu za wysokich ilości mogą pojawić się kłopoty z nerkami, wymioty, biegunka. Szczególną uwagę powinny zachować także osoby z chorobami wątroby.
Pamiętajmy! Regularne spożywanie owoców aceroli redukuje poziom cukru we krwi i działa antynowotworowo!
Angelika Drygas
Fot. envato elements