StoryEditorZdrowie jest najważniejsze!

Koniec z ciasteczkami! Poznaj dietę na wysoki cholesterol

02.02.2023., 10:00h

Za wysoki poziom cholesterolu to plaga naszych czasów. Konsekwencje zaniedbania mogą być dotkliwe. Najbardziej cierpi serce i układ krwionośny. Na szczęście, w dość prosty sposób można rozpocząć walkę o swoje zdrowie. Pomoże w tym odpowiednia dieta.

Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest chorobą cywilizacyjną. Z tą przypadłością zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a związane jest to ze złą dietą i mało aktywnym trybem życia. Za wysoki cholesterol bywa przyczyną chorób wieńcowych, miażdżycy, a nawet zawału serca. Receptą na zniwelowanie problemu jest zmiana nawyków żywieniowych. Na czym polega dieta antycholesterolowa?

Dieta na obniżanie cholesterolu

Zasada jest prosta, chodzi przede wszystkim o ograniczenie tłuszczów nasyconych, które znajdują się m.in. w tłustym mięsie, produktach mięsnych (kiełbasy, parówki, wędliny) i tłustych produktach mlecznych oraz unikanie kwasów tłuszczowych trans. Te ostatnie znajdziemy w wysokoprzetworzonych produktach, m.in. w fast foodach, wafelkach, ciasteczkach, batonikach, wyrobach cukierniczych. Natomiast należy pamiętać o tym, że większość tłuszczów roślinnych, z wyjątkiem np. palmowego, zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone. Dobrze po nie sięgać!

Produkty spożywcze obniżające cholesterol:

  • płatki owsiane,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • tłuste ryby,
  • warzywa i owoce,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • czosnek,
  • olej rzepakowy,
  • produkty bogate w błonnik.

Doskonałym rozwiązaniem są także  zioła i przyprawy, które doprowadzają do obniżenia poziomu cholesterolu. Chodzi o lucernę siewną, kozieradkę, ostropest plamisty, imbir. Ponadto, włączenie awokado do jadłospisu pozwala zwiększyć poziom tego dobrego cholesterolu.

image

Jedz tłuste ryby, najlepiej morskie.

FOTO: Envato Elements

Dieta dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu

Wskazówki dla zachowania dobrego zdrowia:

Należy wybierać chude mięsa i wędliny, unikać podrobów (np. pasztetu, salcesonu). W miejsce  wieprzowiny czy wołowiny – kurczak, indyk. Odrzucamy skórę, która jest bardzo tłusta.

Wprowadź do diety oleje i oliwę z oliwek, a wyklucz smalec, słoninę, masło.

Jedz tłuste ryby, najlepiej morskie (minimum dwa razy w tygodniu), jak: śledzie, makrela, czy łosoś, dorsz, flądra, morszczuk czy halibut.

Wybieraj nietłuste produkty mleczne jak jogurty i kefiry.

Wprowadź do diety migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki z dyni, ziarna słonecznika.  

Unikaj tłustych żółtych serów.

Warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku – dbaj o te proporcje. Na talerzu ma być kolorowo!

Nie zapominaj o owocach (np. jabłkach i gruszkach, suszonych śliwkach), które dostarczają witamin i błonnika.

Nie smaż, a gotuj na parze lub duś na wolnym ogniu.

Zrezygnuj z białej mąki na rzecz produktów zawierających błonnik pokarmowy. Znajdziesz go w razowym pieczywie, kaszach, płatkach owsianych, musli, makaronie razowym.

image
Dieta na zgagę

Cierpisz na refluks? Sprawdź, z czego musisz zrezygnować. Poznaj dietę refluksową.

Szerokim łukiem omijaj piekarnie i cukiernie serwujące gotowe ciasta, drożdżówki, pączki.

Na liście produktów zakazanych znajduje się także: sól, boczek, słonina, konserwy, chipsy ziemniaczane, frytki, alkohol, zupy w proszku, batoniki, mleko, sery topione, śmietana z wysoką zawartością procentową tłuszczu.

Ostatnie badania wykazały, że spożywanie jajek nie zwiększa znacznie poziomu cholesterolu we krwi.

Objawy wysokiego cholesterolu:

  • żółtawe grudki w kącikach oczu, w zgięciach nadgarstków, łokci, czy kolan,
  • kłopoty z koncentracją,
  • szybkie zmęczenie w nogach (ciężkość),
  • nocne skurcze stóp i nóg,
  • trudno gojące się rany,
  • błyszcząca, blada, naciągnięta skóra na stopach i nogach, 
  • dotkliwe bóle nóg i ich drętwienie,
  • zimne stopy.

Oprac. Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:51