Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest chorobą cywilizacyjną. Z tą przypadłością zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a związane jest to ze złą dietą i mało aktywnym trybem życia. Za wysoki cholesterol bywa przyczyną chorób wieńcowych, miażdżycy, a nawet zawału serca. Receptą na zniwelowanie problemu jest zmiana nawyków żywieniowych. Na czym polega dieta antycholesterolowa?
Dieta na obniżanie cholesterolu
Zasada jest prosta, chodzi przede wszystkim o ograniczenie tłuszczów nasyconych, które znajdują się m.in. w tłustym mięsie, produktach mięsnych (kiełbasy, parówki, wędliny) i tłustych produktach mlecznych oraz unikanie kwasów tłuszczowych trans. Te ostatnie znajdziemy w wysokoprzetworzonych produktach, m.in. w fast foodach, wafelkach, ciasteczkach, batonikach, wyrobach cukierniczych. Natomiast należy pamiętać o tym, że większość tłuszczów roślinnych, z wyjątkiem np. palmowego, zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone. Dobrze po nie sięgać!
Produkty spożywcze obniżające cholesterol:
- płatki owsiane,
- orzechy,
- nasiona,
- tłuste ryby,
- warzywa i owoce,
- cukinia,
- bakłażan,
- czosnek,
- olej rzepakowy,
- produkty bogate w błonnik.
Doskonałym rozwiązaniem są także zioła i przyprawy, które doprowadzają do obniżenia poziomu cholesterolu. Chodzi o lucernę siewną, kozieradkę, ostropest plamisty, imbir. Ponadto, włączenie awokado do jadłospisu pozwala zwiększyć poziom tego dobrego cholesterolu.
Dieta dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu
Wskazówki dla zachowania dobrego zdrowia:
Należy wybierać chude mięsa i wędliny, unikać podrobów (np. pasztetu, salcesonu). W miejsce wieprzowiny czy wołowiny – kurczak, indyk. Odrzucamy skórę, która jest bardzo tłusta.
Wprowadź do diety oleje i oliwę z oliwek, a wyklucz smalec, słoninę, masło.
Jedz tłuste ryby, najlepiej morskie (minimum dwa razy w tygodniu), jak: śledzie, makrela, czy łosoś, dorsz, flądra, morszczuk czy halibut.
Wybieraj nietłuste produkty mleczne jak jogurty i kefiry.
Wprowadź do diety migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki z dyni, ziarna słonecznika.
Unikaj tłustych żółtych serów.
Warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku – dbaj o te proporcje. Na talerzu ma być kolorowo!
Nie zapominaj o owocach (np. jabłkach i gruszkach, suszonych śliwkach), które dostarczają witamin i błonnika.
Nie smaż, a gotuj na parze lub duś na wolnym ogniu.
Zrezygnuj z białej mąki na rzecz produktów zawierających błonnik pokarmowy. Znajdziesz go w razowym pieczywie, kaszach, płatkach owsianych, musli, makaronie razowym.
Szerokim łukiem omijaj piekarnie i cukiernie serwujące gotowe ciasta, drożdżówki, pączki.
Na liście produktów zakazanych znajduje się także: sól, boczek, słonina, konserwy, chipsy ziemniaczane, frytki, alkohol, zupy w proszku, batoniki, mleko, sery topione, śmietana z wysoką zawartością procentową tłuszczu.
Ostatnie badania wykazały, że spożywanie jajek nie zwiększa znacznie poziomu cholesterolu we krwi.
Objawy wysokiego cholesterolu:
- żółtawe grudki w kącikach oczu, w zgięciach nadgarstków, łokci, czy kolan,
- kłopoty z koncentracją,
- szybkie zmęczenie w nogach (ciężkość),
- nocne skurcze stóp i nóg,
- trudno gojące się rany,
- błyszcząca, blada, naciągnięta skóra na stopach i nogach,
- dotkliwe bóle nóg i ich drętwienie,
- zimne stopy.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements