Endometrioza to podstępna choroba wyniszczająca życie wielu kobiet. Całkiem niedawno o niej pisaliśmy. Okazuje się, że odpowiednio skomponowany jadłospis może mieć walory lecznicze i poprawić komfort życia pacjentki. Dzięki zbilansowanemu jedzeniu chora może odczuwać mniej bólu, a co za tym idzie, czuć się lepiej, po prostu! Kobiety z endometriozą powinny wykluczyć z diety przede wszystkim te produkty, które dostarczają organizmowi fosfolipidy. To z nich pochodzą szkodliwe prostaglandyny przyczyniające się do cierpienia.
Przede wszystkim należy dość mocno ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, a jednocześnie dostarczać większych ilości tłuszczów nienasyconych, będących źródłem kwasów omega-3. W ten sposób wyregulujemy wiele procesów, które są zwykle zaburzone u kobiet z endometriozą. Stosowanie diety, w której jest wysoka podaż kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby. Pamiętajmy, że tłuszcze trans przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych.
Endometrioza – co jeść?
Z diety należy wyeliminować produkty mączne z białej mąki oraz wszelkie fast foody. W menu powinny znaleźć się:
- warzywa i owoce (szparagi, brokuły, brukselka, awokado, kapusta, czosnek, cebula, jagody, wiśnie, porzeczki),
- strączki, np. soczewica, czerwona fasola,
- kiszonki,
- pełnoziarniste pieczywo,
- razowe makarony,
- gruboziarniste kasze,
- ryż brązowy,
- oliwa z oliwek i olej lniany,
- siemię lniane,
- pestki dyni i słonecznika,
- chudy nabiał oraz jogurt naturalny i kefir,
- tłuste ryby morskie,
- chude białe mięso,
- jaja,
- orzechy włoskie.
Stawiamy na żywność bogatą w antyoksydanty i błonnik, który świetnie reguluje procesy trawienne. Ważne jest również prawidłowe nawodnienie organizmu i regularna aktywność fizyczna.
Endometrioza – czego nie jeść?
Skoro dieta powinna być antyzapalna, niwelujemy produkty mogące to zapalenie powodować. Na talerzu nie może znaleźć się mięso czerwone, ani pełnotłuste produkty mleczne, konserwy, szynki, parówki , dania typu fast-food, produkty z cukrem czy żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Chodzi o przekąski, słodycze, ciasta, lody, napoje gazowane, zupy w proszku. Warto zrezygnować używek, np. z alkoholu i kawy.
Co to jest endometrioza?
Endometrioza występuje, gdy błona śluzowa macicy, czyli tzw. endometrium, rozrasta się i „wędruje” poza swoją naturalną lokalizację. Następnie krwawi, powodując stany zapalne i zrosty. Na tę podstępną i wykańczającą chorobę choruje ok. 6–15% populacji kobiet. Najczęściej ogniska umiejscawiają się w jamie otrzewnej, jajnikach, układzie pokarmowym czy moczowym.
Angelika Drygas
fot. envato elements