StoryEditorZdrowa żywność

Przeciwzapalna dieta dla kobiet z endometriozą – z czego się składa?

17.03.2024., 12:00h
W Polsce wiele kobiet cierpi na endometriozę. To straszna choroba powodująca wiele bólu i cierpienia. Czy odpowiednio ułożona dieta może choć trochę zniwelować skutki tego schorzenia? Czego unikać, a co jeść w dużych ilościach?

Endometrioza to podstępna choroba wyniszczająca życie wielu kobiet. Całkiem niedawno o niej pisaliśmy. Okazuje się, że odpowiednio skomponowany jadłospis może mieć walory lecznicze i poprawić komfort życia pacjentki. Dzięki zbilansowanemu jedzeniu chora może odczuwać mniej bólu, a co za tym idzie, czuć się lepiej, po prostu! Kobiety z endometriozą powinny wykluczyć z diety przede wszystkim te produkty, które dostarczają organizmowi fosfolipidy. To z nich pochodzą szkodliwe prostaglandyny przyczyniające się do cierpienia.

image
Cierpienie w samotności

Endometrioza jest jak rak, który potwornie boli

Przede wszystkim należy dość mocno ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, a jednocześnie dostarczać większych ilości tłuszczów nienasyconych, będących źródłem kwasów omega-3. W ten sposób wyregulujemy wiele procesów, które są zwykle zaburzone u kobiet z endometriozą. Stosowanie diety, w której jest wysoka podaż kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby. Pamiętajmy, że tłuszcze trans przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych.

Endometrioza – co jeść?

Z diety należy wyeliminować produkty mączne z białej mąki oraz wszelkie fast foody. W menu powinny znaleźć się:

  • warzywa i owoce (szparagi, brokuły, brukselka, awokado, kapusta, czosnek, cebula, jagody, wiśnie, porzeczki),
  • strączki, np. soczewica, czerwona fasola,
  • kiszonki,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • razowe makarony,
  • gruboziarniste kasze,
  • ryż brązowy,
  • oliwa z oliwek i olej lniany,
  • siemię lniane,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • chudy nabiał oraz jogurt naturalny i kefir,
  • tłuste ryby morskie,
  • chude białe mięso,
  • jaja,
  • orzechy włoskie.

Stawiamy na żywność bogatą w antyoksydanty i błonnik, który świetnie reguluje procesy trawienne. Ważne jest również prawidłowe nawodnienie organizmu i regularna aktywność fizyczna.

Endometrioza – czego nie jeść?

Skoro dieta powinna być antyzapalna, niwelujemy produkty mogące to zapalenie powodować. Na talerzu nie może znaleźć się mięso czerwone, ani pełnotłuste produkty mleczne, konserwy, szynki, parówki , dania typu fast-food, produkty z cukrem czy żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Chodzi o przekąski, słodycze, ciasta, lody, napoje gazowane, zupy w proszku. Warto zrezygnować używek, np. z alkoholu i kawy.

Co to jest endometrioza?

Endometrioza występuje, gdy błona śluzowa macicy, czyli tzw. endometrium, rozrasta się i „wędruje” poza swoją naturalną lokalizację. Następnie krwawi, powodując stany zapalne i zrosty. Na tę podstępną i wykańczającą chorobę choruje ok. 6–15% populacji kobiet. Najczęściej ogniska umiejscawiają się w jamie otrzewnej, jajnikach, układzie pokarmowym czy moczowym.

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 00:01