Zapotrzebowanie na kalorie zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stylu życia, wagi i wzrostu. Na wielu stronach internetowych można obliczyć swoją indywidualną dawkę kalorii. Natomiast średnie zapotrzebowanie kalorii u kobiet to 2000 kcal, zaś u mężczyzn – 2500 kcal.
Ujemne kalorie – czy to mit?
Coraz częściej mówi się o tak zwanych ujemnych kaloriach. Jednak to tylko slogan – chwyt marketingowy, ponieważ nie ma produktów, które zawierałyby ujemny bilans energetyczny. Najpewniej to pojęcie wiąże się z niską zawartością kalorii – chodzi o warzywa i owoce. Być może teoria diety ujemnych kalorii opiera się na przekonaniu o istnieniu produktów, które mogą spowodować deficyt kaloryczny. Dzieje się tak, gdy posiłek ma nikłą ilość kalorii, a energia potrzebna na jego pogryzienie i strawienie jest większa – organizm spala więcej niż dostaje. Żywność taka wręcz przyspiesza ludzki metabolizm, syci i przeciwdziała insulinooporności. Warzywa i owoce z dużą ilością błonnika i wody uchodzą za takie rarytasy. Zapewniają bowiem szybsze uczucie sytości.
Które warzywa mają najmniej kalorii w 100 g?
Ogórek – 14 kcal,
Seler naciowy – 17 kcal,
Brokuły mrożone – 29 kcal,
Kapusta kwaszona – 16 kcal,
Szparagi – 21 kcal,
Szpinak – 22 kcal,
Cukinia – 17 kcal.
Które owoce mają najmniej kalorii?
Truskawki – 33 kcal,
Melon – 38 kcal,
Arbuz – 37 kcal,
Cytryna – 40 kcal,
Poziomki – 37 kcal.
Niskokaloryczne są także niektóre napoje, jak: woda i herbata niesłodzona – 0 kcal, kawa niesłodzona – 1 kcal, sok pomidorowy – 18 kcal.
A co z lodami?
Niektórzy sądzą, że lody to takie ujemnie energetycznie produkty. Według nich organizm ludzki musi dostarczyć dużo energii, aby ogrzać je do temperatury ciała, co powoduje spalanie kalorii. Niestety, to tak nie działa. Wraz z lodami do naszego układu pokarmowego trafia tłuszcz i cukier, czyli sporo kalorii. Najlepsze są sorbety, naturalne, zwłaszcza domowe i bez cukru, one rzeczywiście mogą przynieść duży pożytek i mało kalorii!
Podsumowanie – jedzmy zdrowo!
Ujemne kalorie to mit, aby osiągnąć piękną sylwetkę powinniśmy dobrze się odżywiać i sporo ruszać. Unikajmy cukru, objadania się i żywności mocno przetworzonej, wybierajmy warzywa, owoce, dobre źródła białka. Tylko dieta urozmaicona i zbilansowana pomoże uzyskać wymarzone ciało. Pamiętajmy! Zbyt duże ograniczenie kalorii w jadłospisie prowadzi do spowolnienia przemiany materii i odwodnienia.
Angelika Drygas
Fot. envato elements