StoryEditorSprawdzaj świeżość!

Jak rozpoznać świeżą rybę? 9 oznak zepsucia

21.12.2022., 11:55h

Boże Narodzenie to wyjątkowo rybne święta. Polacy tłumnie ruszą po zakup karpia, dorsza, śledzia i innych rybnych przysmaków. Ważne jest, aby ryba była… świeża! To podstawa. Jak rozpoznać, czy oferowany produkt nadaje się do spożycia?

Choć w tym roku karp jest rekordowo drogi i generalnie wszystkie artykuły żywnościowe podrożały, w większości domów pojawią się klasyki bożonarodzeniowe. Ryba ponadto jest symbolem chrześcijaństwa, jej główne miejsce w menu świątecznym bierze się także z poszanowania religii i tradycji. Potrawy z ryb uznaje się także za dania postne.

Jak rozpoznać świeżość ryby?

To ważna umiejętność, zwłaszcza teraz przed świętami. Ryba, jeśli nie jest dobrze przechowywana, zaczyna wytwarzać brzydki zapach i mięknie. Ryba psuje się od głowy, ocenę świeżości przeprowadzamy na kilku poziomach.

Oko świeżej ryby jest błyszczące, a źrenica czarna, nie ma żadnych zmętnień. Gałka oczna jest płaska lub lekko wypukła, skrzela krwistoczerwone, a listki skrzelowe są widoczne. Nie ma przebarwień, plam i ubytków. Skóra jest jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran. Mięso zaś zwarte, sprężyste i sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu. Ości są trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu. Płetwy są jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie.

image
Dania świąteczne

Śledzie po kaszubsku – przepis

Jak wygląda nieświeża ryba?

Cechy ryby, która nie jest pierwszej świeżości, stoją w opozycji do tych wyżej wymienionych:  

  • gałka oczna zapadnięta, wysuszona, a nawet lekko pofałdowana,
  • zmętniała źrenica, pokryta mlecznobiałym nalotem,
  • skrzela bladoróżowe lub różowo-brązowe,
  • listki skrzelowe stanowią jedną, bezkształtną, pulchną masę,
  • skóra jest matowa, bez połysku,
  • widoczne liczne ubytki łusek,
  • przebarwienia, rany,
  • brak sprężystości na grzbiecie,
  • po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, które nie powraca do pierwotnego kształtu. 

Oprac. Angelika Drygas

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. maj 2024 12:38