Małosolne od kiszonych różnią się długością fermentacji. Te pierwsze zjadamy już po dwóch dniach, kiszone potrzebują około 10 dni na uzyskanie właściwego smaku i konsystencji. Ogórki małosolne są chrupkie i twardsze.
Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?
Fermentacja to prozdrowotny proces, podczas którego wytwarza się kwas mlekowy, a żywność nabywa cech probiotyku. Ogórki małosolne pomagają regulować ciśnienie krwi, ponieważ zawierają acetylocholinę. Usprawniają trawienie, pobudzając jelita do pracy. Ponadto mają sporo witamin, np. z grupy B, C, K, E i A. Dzięki nim organizm łatwiej trawi tłuszcze, węglowodany i białka. Mogą mieć też wpływ na lepszą przyswajalność żelaza. Są źródłem magnezu, potasu, wapnia i fosforu. To warzywo szczycące się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które mają właściwości antynowotworowe. W czasie kiszenia powstają rozmaite składniki, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za namnażenie komórek nowotworowych.
Zalety ogórków małosolnych:
- to naturalne probiotyki, które wzbogacają mikrobiotę jelitową,
- bogate w witaminy i minerały,
- niskokaloryczne – wspomagają odchudzanie (w 100 g ogórków małosolnych jest tylko 11 kcal),
- pełne antyoksydantów,
- zbawienne dla układu pokarmowego.
Mówi się, że ogórki małosolne to nasz rodzimy superfood.
Co potęguje właściwości antyrakowe ogórków małosolnych?
Przede wszystkim czosnek. Dodanie zmiażdżonych ząbków tego warzywa gwarantuje dodatkowe superwłaściwości. Czosnek jest bardzo zdrowy! Jeden do trzech ząbków dziennie zapewni skuteczne wzmacnianie systemu odpornościowego, a dodatkowo może chronić przed rakiem. Czosnek zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników, które wykazują antynowotworowe działanie. Chodzi zwłaszcza o siarkę, glutation i cysteinę, które są skutecznymi przeciwutleniaczami.
W jaki sposób dodawać czosnek do potraw?
– Czosnek nie tylko pomaga w zapobieganiu tworzenia się nowych guzów i przerzutów, ale także powstrzymuje rozwój już istniejących guzów dzięki wzmacnianiu układu odpornościowego naszego organizmu i detoksykacji wątroby. Zawarta w antyrakowych warzywach cebulowych (także w czosnku) allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające – czytamy w serwisie zwrotnikraka.pl. Uwaga! Allicyna wydziela się, gdy rozdrabniamy lub rozcieramy czosnek. Nie należy więc dodawać całych ząbków czosnku – wtedy nie ma szansy na powstanie drogocennej substancji antyrakowej!
Angelika Drygas
fot. envato elements
Źródło: medonet, zwrotnikraka.pl