StoryEditorSezonowe gotowanie

3 dania z fasolką szparagową

Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze! Jeżeli szukasz wyjątkowych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w swojej kuchni, sięgnij po nasze przepisy. Jak zrobić te 3 ciekawe dania z fasolką szparagową w roli głównej?

Spis treści:

Zapiekanka z fasolką szparagową w meksykańskim stylu 

Składniki

  • 150 g makaronu penne 
  • 150 g mięsa mielonego 
  • 150 g fasolki szparagowej 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 cebula 
  • 1 papryka 
  • 0,5 łyżeczki bazylii 
  • 0,5 łyżeczki tymianku 
  • 0,5 łyżeczki oregano 
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku 
  • 5 łyżek śmietany 18 proc. 
  • 100 g tartego żółtego sera 

Przygotowanie

Makaron ugotuj tak, by był al dente. Odcedź i przełóż do naczynia do zapiekania. Mięso mielone podsmaż na patelni razem z cebulą. Dolej szklankę wody i wsyp przyprawy: bazylię, tymianek, oregano i paprykę. Wymieszaj dokładnie. Świeżą paprykę i fasolkę umyj i pokrój na kawałki. Przykryj makaron warstwą mięsa oraz mieszanką warzyw. Zalej całość śmietaną i posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 

Przeczytaj także: Zatrzymaj smak wiosny: przepis na fasolkę szparagową do słoików

image
FOTO: Envato Elements

Zupa z fasolki szparagowej z młodymi warzywami 

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 400 g fasolki szparagowej 
  • 5 młodych ziemniaków 
  • 1 marchewka 
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 
  • 0,5 łyżeczki kurkumy 
  • 0,5 łyżeczki chili 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew wyszoruj i pokrój w grubsze plasterki. Umieść warzywa w garnku i zalej je bulionem. Gotuj na niedużym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę i odetnij końcówki, jeżeli jest wyjątkowo długa możesz pokroić ją na mniejsze części (około 3-5 cm). Dodaj do garnka, przypraw chili, kurkumą oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Dopraw posiekanym koperkiem oraz śmietaną (warto ją najpierw zahartować odrobiną bulionu). 

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem 

Składniki

  • 400 g fasolki szparagowej, 
  • 4 jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki jogurtu, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze części. Wrzuć do gotującej się wody z 1 łyżką soli. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę obierz i drobno pokrój. Przygotuj sos: połącz majonez, jogurt, musztardę oraz słodką paprykę. W misce umieść fasolkę, ugotowane pokrojone jajka oraz cebulę, polej sosem i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Przeczytaj także: Dieta ketogeniczna – wady i zalety!

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. lipiec 2024 02:00