Spis treści:
- Zapiekanka z fasolką szparagową w meksykańskim stylu
- Zupa z fasolki szparagowej z młodymi warzywami
- Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem
Zapiekanka z fasolką szparagową w meksykańskim stylu
Składniki:
- 150 g makaronu penne
- 150 g mięsa mielonego
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 5 łyżek śmietany 18 proc.
- 100 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Makaron ugotuj tak, by był al dente. Odcedź i przełóż do naczynia do zapiekania. Mięso mielone podsmaż na patelni razem z cebulą. Dolej szklankę wody i wsyp przyprawy: bazylię, tymianek, oregano i paprykę. Wymieszaj dokładnie. Świeżą paprykę i fasolkę umyj i pokrój na kawałki. Przykryj makaron warstwą mięsa oraz mieszanką warzyw. Zalej całość śmietaną i posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przeczytaj także: Zatrzymaj smak wiosny: przepis na fasolkę szparagową do słoików
Zupa z fasolki szparagowej z młodymi warzywami
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g fasolki szparagowej
- 5 młodych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew wyszoruj i pokrój w grubsze plasterki. Umieść warzywa w garnku i zalej je bulionem. Gotuj na niedużym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę i odetnij końcówki, jeżeli jest wyjątkowo długa możesz pokroić ją na mniejsze części (około 3-5 cm). Dodaj do garnka, przypraw chili, kurkumą oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. Dopraw posiekanym koperkiem oraz śmietaną (warto ją najpierw zahartować odrobiną bulionu).
Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze części. Wrzuć do gotującej się wody z 1 łyżką soli. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę obierz i drobno pokrój. Przygotuj sos: połącz majonez, jogurt, musztardę oraz słodką paprykę. W misce umieść fasolkę, ugotowane pokrojone jajka oraz cebulę, polej sosem i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Przeczytaj także: Dieta ketogeniczna – wady i zalety!
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements