StoryEditorPrzetwory

Zatrzymaj smak wiosny: przepis na fasolkę szparagową do słoików

Świeża fasolka prosto z ogródka to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli fasolka wyjątkowo obrodzi, zwykle mrozimy nadmiar, jednak można także przygotować ją w zaprawie i zamknąć w słoikach! Jaki jest przepis?

Jak przechowywać fasolkę, by zachowała świeżość? 

Jeżeli chodzi o fasolkę szparagową, sukces tkwi w prostocie. Z tego powodu zwykle zjadamy ją tylko z dodatkiem masła i bułki tartej, niekiedy także w sałatkach lub zupach. Jednak co robić, gdy fasolki jest dużo? Warto zadbać o jej odpowiednie przechowywanie, by zachowała świeżość. Zerwaną fasolkę szparagową należy umyć w zimnej wodzie, osuszyć i przełożyć do pojemnika, np. plastikowego. Nie należy go jednak zamykać - wystarczy przykryć strączki ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Warto pamiętać, że w tym przypadku nie trzeba odcinać końcówek fasolki. Wystarczy, że zrobimy to, gdy będziemy przygotowywać warzywo do zjedzenia. 

Przeczytaj także: Uprawa fasolki szparagowej w ogrodzie. Jakich zasad przestrzegać?

Przepis na fasolkę do słoików 

Składniki

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej, 
  • 1 l wody, 
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie

Fasolkę dokładnie umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i wrzuć fasolkę. Blanszuj ją przez około 5 minut. Następnie odcedź, przełóż na sitko i opłucz zimną wodą. Tak przygotowaną fasolkę układaj na prosto w dużych, najlepiej litrowych słoikach. Następnie przygotuj zalewę: umieść w garnku 1 l wody, kwasek cytrynowy, cukier i sól. Zagotuj. Gorącą zalewą przykryj fasolkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną fasolkę możesz dodać do sałatek lub serwować jako dodatek obiadowy (warto wcześniej podsmażyć ją 5 minut na patelni z masłem i bułką tartą).

Przeczytaj także: Paragony grozy za polskie warzywa i owoce. Ile kosztują pomidory czy fasolka?

image
FOTO: Choromański

fot., przepis: Choromański

oprac. Zuzanna Ćwiklińska 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. lipiec 2024 16:29