Jak przechowywać fasolkę, by zachowała świeżość?
Jeżeli chodzi o fasolkę szparagową, sukces tkwi w prostocie. Z tego powodu zwykle zjadamy ją tylko z dodatkiem masła i bułki tartej, niekiedy także w sałatkach lub zupach. Jednak co robić, gdy fasolki jest dużo? Warto zadbać o jej odpowiednie przechowywanie, by zachowała świeżość. Zerwaną fasolkę szparagową należy umyć w zimnej wodzie, osuszyć i przełożyć do pojemnika, np. plastikowego. Nie należy go jednak zamykać - wystarczy przykryć strączki ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Warto pamiętać, że w tym przypadku nie trzeba odcinać końcówek fasolki. Wystarczy, że zrobimy to, gdy będziemy przygotowywać warzywo do zjedzenia.
Przeczytaj także: Uprawa fasolki szparagowej w ogrodzie. Jakich zasad przestrzegać?
Przepis na fasolkę do słoików
Składniki:
- 500 g żółtej fasolki szparagowej,
- 1 l wody,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i wrzuć fasolkę. Blanszuj ją przez około 5 minut. Następnie odcedź, przełóż na sitko i opłucz zimną wodą. Tak przygotowaną fasolkę układaj na prosto w dużych, najlepiej litrowych słoikach. Następnie przygotuj zalewę: umieść w garnku 1 l wody, kwasek cytrynowy, cukier i sól. Zagotuj. Gorącą zalewą przykryj fasolkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną fasolkę możesz dodać do sałatek lub serwować jako dodatek obiadowy (warto wcześniej podsmażyć ją 5 minut na patelni z masłem i bułką tartą).
Przeczytaj także: Paragony grozy za polskie warzywa i owoce. Ile kosztują pomidory czy fasolka?
fot., przepis: Choromański
oprac. Zuzanna Ćwiklińska